Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekniikan tutkinto auttaa naisia työuralla mutta ei estä syrjintää

Johtotehtävissä työskentelevistä naisista syrjintää kertoi kokeneensa 28 prosenttia ja keskijohdossa jopa 36 prosenttia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat nosti (18.2.) esille tärkeän kysymyksen lasikatosta ja naisten kohtaamasta syrjinnästä työelämässä. Jutussa käsiteltiin Ruotsissa tehtyä tutkimusta, jonka mukaan syrjintä selittää suurelta osin sekä palkkaerot että naisten vähäisen osuuden johtoryhmissä.

Jutussa todettiin myös, että ylimmässä johdossa toimivilla on usein insinöörikoulutus, ja lasikaton puhkaisemiseksi suositellaan muun muassa matematiikan opiskelua.

Tähän asiaan Tekniikan akateemiset Tek tarjoaa tuoretta suomalaista vertailuaineistoa, koska jäsenkunnan keskuudessa syksyllä 2015 tehtyyn työmarkkinatutkimukseen sisältyi työelämän tasa-arvoa koskevia kysymyksiä. Tutkimukseen osallistui noin 11 000 jäsentä. Tekin yli 70 000 yliopistokoulutetusta jäsenestä 22 prosenttia on naisia. Kaikista kyselyyn vastanneista 25–64-vuotiaista naisista noin 30 prosenttia on kokenut työorganisaatiossaan naisiin kohdistuvaa syrjintää tai eriarvoista kohtelua.

Tutkimukseen vastanneista diplomi-insinöörinaisista vain 6 prosenttia toimii ylimmässä johdossa, kun miehistä vastaava osuus on 12 prosenttia. Johtotehtävissä työskentelevistä naisista syrjintää kertoi kokeneensa 28 prosenttia ja keskijohdossa jopa 36 prosenttia.

Tekin aineiston perusteella myös palkkauksessa on eriarvoisuutta sukupuolten välillä. Tekniikan alalla asiantuntijana tai keskijohdossa työskentelevän naisen euro on noin 95 senttiä, mutta ylimmässä johdossa vain 84 senttiä.

Työelämän tasa-arvo, monimuotoisuus ja yhtäläiset etenemismahdollisuudet ovat tärkeitä koko yhteiskunnan kehittymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin kannalta, sillä vain tasa-arvoisessa työelämässä voidaan käyttää hyödyksi paras mahdollinen asiantuntemus. Jotta siihen suuntaan edettäisiin, työpaikoilla tarvitaan asenteiden, käytäntöjen ja toimintakulttuurin muuttamista.

Jari Jokinen

johtaja, koulutus- ja työvoimapolitiikka

Susanna Bairoh

tutkimuspäällikkö

Sirkku Pohja

tasa-arvoasioista vastaava asiamies

Tekniikan akateemiset Tek

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat