Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni ei tajua sairaalahoidon oikeaa hintaa – siksi mies vaati alennusta mitattuaan vaimonsa verenpaineen itse

Mikään laki tai asetus ei kiellä kokonaishinnan esittämistä sairaalalaskussa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiitos Jaakko Lähteenmaalle hienosta ”sairauskertomuksesta” (HS Merkintöjä 20.2.), joka kerrankin todisti hyvää suomalaisesta sairaanhoidosta.

Suomalainen sairaanhoito on näet mainettaan paljon parempaa. Esimerkiksi vastasyntyneiden kuolleisuuden vähäisyydellä ja syöpäpotilaiden selviämisluvuilla mitattuina olemme yhä maailman aatelia.

Mutta sairaala voisi palvella vielä paremmin. Lähteenmaa kertoi ”ynnäilleensä saamansa hoidon todellista hintaa”. Sairaala olisi voinut säästää Lähteenmaan tältäkin vaivalta ja kertoa laskussa hoidon kokonaishinnan, joka toki on paljon suurempi kuin Lähteenmaan maksama 32,50 euroa.

Monet ihmiset eivät ymmärrä, että heidän saamansa sairaalahoito maksetaan verorahoilla. He vilpittömästi uskovat maksavansa koko hoidon itse. Muistan erään synnyttäjän miehen, joka mittasi vaimonsa verenpaineen pari kertaa synnytyksen aikana ja vaati sillä perusteella alennusta sairaalamaksusta. Muistan myös potilaita, jotka vaativat hinnanalennusta, koska he eivät tulopäivänä ennättäneet saada lounasta. Tuskin tällaisia anomuksia kukaan kehtaisi esittää, jos asiakas ymmärtäisi maksavansa noin viisi prosenttia synnytyksen todellisista kuluista.

Mikään laki tai asetus ei kiellä kokonaishinnan esittämistä sairaalalaskussa. Todellisen hinnan esittämisellä voitaisiin valistaa kansaa siitä, miksi veroja kerätään ja mitä niillä voidaan saada. Tämä olisi todellista yhteiskuntaoppia.

Olavi Ylikorkala

emeritus professori, synnytys- ja naistentautioppi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat