Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jokainen voi valmistua hyvään kuolemaan

Onko joitakin erityisiä asioita, joista haluaisit kertoa läheisillesi?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Riittääkö kivuttomuus takaamaan sen, että kuolema on arvokas? Mikä kuolevan ihmisen hoidossa on sellaista, joka tekee siitä erityistä?

Kysymys siitä, mikä on hyvä tapa edistää kärsimyksetöntä kuolemaa, on sidoksissa siihen inhimilliseen tilanteeseen, missä se esitetään. Me haluamme toisaalta autonomiaa, toisaalta pitkää ikää ja lisäksi miellyttävää ja kärsimyksetöntä elämää.

Kuolemiseen liittyy yksilöä korostavassa yhteiskunnassa toive hallita myös omaa kuolemaansa, ehkäistä kärsimystä ja hoitaa sitä. Toive olla autonominen yksilö ulotetaan toisinaan myös kuolemisen tapaan ja hetkeen. Vaatimukset olla oman elämän (ja kuoleman) viimekätinen arvioija ovat selvästi lisääntyneet. Kuolemaakaan ei välttämättä nähdä vihollisena, vaan uhkana on ennemminkin kärsimys.

Myös toive hyvästä lääketieteellisestä oirehoidosta ja mahdollisimman hyvästä elämänlaadusta vielä elämän lopulla on kasvanut.

Kuolema liittyy yleensä sairauksiin ja tapaturmiin. Se on hoidon ei-toivottu lopputulos. Toisaalta etenkin vanhuksien kuolemaa pidetään normaalina tapahtumana, jota ei saa edes yrittää estellä, kun sen aika on. Tämä on johtanut osaltaan vaikeuksiin määrittää ne tilanteet, joissa hoidon jatkaminen tai aloittaminen on suotavaa.

Omaa kuolemaansa kohdatessaan jokainen arvioi omaa elämäänsä ja luo oman skenaarionsa sille, mikä on arvokas ja kaunis kuolema.

Jokainen voi esittää itselleen seuraavat kysymykset.

Mieti (ja kerro siitä) erityisesti sitä hetkeä elämässäsi, jolloin tunsit olevasi eniten ”elossa”. Onko joitakin asioita, joita haluaisit läheistesi erityisesti tietävän ja muistavan sinusta?

Mitkä ovat olleet elämäsi tärkeimmät roolit (perheessä, ammatillisesti, muuten)? Miksi ne ovat tärkeitä ja mitä niissä arvelet saavuttaneesi?

Mistä saavutuksistasi elämässä olet ylpein? Onko joitakin erityisiä asioita, joista haluaisit kertoa läheisillesi?

Mitä toivot läheisiltäsi kuoleman lähestyessä? Mitä olet oppinut elämästä? Onko jotain, mitä haluaisit välittää eteenpäin? Onko sinulla ohjeita läheisillesi tulevan elämän varrelle?

Jos sinun elämästäsi tehtäisiin kirjallinen dokumentti, mitä haluaisit siinä sanottavan?

Juha Hänninen

ylilääkäri, Terhokoti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat