Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaispalvelut eivät ole luksusta

Ilman vammaispalveluja opiskelu, työssäkäynti, perheestä huolehtiminen, vapaa-aika ja vaikkapa poliittinen osallistuminen eivät ole mahdollisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeriö aikoo kohdistaa 61 miljoonan euron leikkaukset vammaispalveluihin. Jo pelkkä ajatus puistattaa, sillä tämä vie vammaisten ihmisten arkea ja elämänlaatua vuosikymmeniä taaksepäin. Vammaisen täyttäessä 75 vuotta hänet pudotettaisiin vammaispalvelujen ulkopuolelle. Ei vamma parane, kun ikää tulee 75 vuotta. Jos vaihtoehdoksi jäävät harkinnanvaraiset ja ehkä tulevaisuudessa myös tulosidonnaiset sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut, vammainen vanhus jää kotinsa vangiksi. Koko suunnitelma on ristiriidassa yhdenvertaisuuden kanssa: iän perusteella ei voi syrjiä ihmistä, joka vammansa vuoksi tarvitsee apua.

Vammaisten lasten, nuorten ja työikäisten palvelut ovat yhtä lailla uhattuina. Vammaispalvelut eivät ole luksusta, vaan edellytys tavallisen arjen sujumiselle. Kukaan ei ole vammaansa valinnut eikä sitä ehdoin tahdoin hankkinut. Ilman vammaispalveluja opiskelu, työssäkäynti, perheestä huolehtiminen, vapaa-aika ja vaikkapa poliittinen osallistuminen eivät ole mahdollisia.

Hallitus näyttää ajattelevan, että vammaispalvelut ovat turha kuluerä, joten ne joutavat mennä. Edistäminen ja kehittäminen ovat hienoja sanoja. Tosiasiassa ne ovat kiertoilmaisuja säästöille, sillä 61 miljoonan säästöt vammaispalveluista ovat kaukana kehittämisestä ja edistämisestä.

Sari Kokko

koulutuspoliittinen suunnittelija

Timo Kuoppala

ts. järjestöjohtaja, Näkövammaisten liitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat