Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten palkkojen pienentäminen ei pelasta yhtäkään yritystä – laskun maksaa lopulta yhteiskunta

Pienetkin leikkaukset palkasta saattavat johtaa tilanteeseen, jossa työntekijän täytyy sopia selviytymislausekkeesta pankin tai vuokranantajan kanssa, kirjoittaa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Carita Orlando vaati (HS Mielipide 17.2.) lisää joustoa palkkoihin. Hänen mielestään nuorille, osatyökykyiselle ja kielitaidottomille maahanmuuttajille tulisi voida maksaa työehtosopimuksessa sovittua pienempää palkkaa paikallisesti sopien.

Esimerkiksi Orlando ottaa hoivakodin, johon hänen mukaansa pitäisi palkata työehtosopimuksen vähimmäistasoa pienemmällä palkalla työntekijöitä ulkoilemaan ja seurustelemaan vanhusten kanssa.

Yksityisessä hoivakodissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Sopimuksen mukaan vähimmäispalkka työlle, joka ei edellytä ammatillista koulutusta ja jossa tiedot ja taidot saadaan työssä annettavalla opastuksella, on pääkaupunkiseudulla 1 674,25 euroa kuukaudessa. Korkeimmillaan, eli 11 työvuoden jälkeen, palkka on 1 861,70 euroa.

Tällaisia töitä tekevät esimerkiksi hoito-, päiväkoti-, keittiö- ja laitosapulainen sekä siivooja. Tähän palkkaryhmään kuuluvat myös avustavat toimistotyöt, postitus ja asioilla käynti. Myös vanhusten ulkoiluttajat asettuisivat tähän palkkaluokkaan.

Harjoittelijoille, oppisopimustyöntekijöille, kesätyöntekijöille, nuorille ja syrjäytymisvaarassa oleville pitkäaikaistyöttömille voidaan työehtosopimuksen mukaan maksaa 75–90 prosenttia ohjepalkoista. Työntekijän palkkaluokka voi olla pienempi myös siinä tapauksessa, jos työtehtävät ovat palkkaryhmän perustöitä olennaisesti yksinkertaisemmat tai epäitsenäisemmät. Palkkaluokkaa voi laskea myös silloin, jos työntekijällä ei ole työn edellyttämää kelpoisuutta eikä hän pysty siksi suorittamaan kaikkia työhön liittyviä tehtäviä.

Jokainen pääkaupunkiseudulla asuva tietää, että tällaisella palkala on vaikea tulla toimeen, vaikka työntekijä tekisi vuorotyötä. Pitäisikö hänen vielä tinkiä palkastaan siksi, että hän on nuori, osatyökykyinen tai kielitaidoton maahanmuuttaja?

Palkkojen pitää määräytyä työn vaativuuden ja työntekijän ammattitaidon perustella. Palkan määräytyminen iän, terveydentilan tai etnisen taustan perusteella on syrjintää.

Hallitus selvittää parhaillaan paikallisen sopimisen laajentamisen mahdollisuuksia. Hallitus esittää esimerkiksi selviytymislauseketta, jossa taloudellisissa vaikeuksissa oleva yritys voisi sopia työntekijöidensä kanssa työehtosopimuksen vähimmäistasoa pienemmistä palkoista.

Pienet leikkaukset pienistä palkoista eivät pelasta mitään yritystä. Sen sijaan pienetkin leikkaukset saattavat johtaa tilanteeseen, jossa työntekijän täytyy sopia selviytymislausekkeesta pankin tai vuokranantajan kanssa. Pienituloinen saattaa joutua myös turvautumaan yhteiskunnan maksamiin etuuksiin tullakseen toimeen.

Anu-Tuija Lehto

SAK:n lakimies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat