Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Positiivinen luottotieto edistäisi syrjäytymistä ehkäisevää luotonantoa

Positiivinen luottotietorekisteri toisi avun myös velkakierteessä oleville.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Digitalisaatio ja jakamistalous haastavat perinteiset luottomarkkinat ja suuret luottolaitokset. Suomeen on esimerkiksi viime vuosina syntynyt vertaislainayrityksiä, jotka välittävät yksityishenkilöiden välisiä lainoja.

Monissa Euroopan maissa on jo nyt voittoa tavoittelemattomia yrityksiä ja yhteisöjä, jotka tarjoavat rahoituspalveluita pienituloisten kotitalouksien tarpeisiin. Tavoitteena on torjua pienituloisten taloudellista syrjäytymistä nykyisessä luottoyhteiskunnassa. Voittoa tavoittelematonta luottotoimintaa tarvitaan Suomessakin. Digitaaliset innovaatiot luovat mahdollisuuksia uusille ja myös ei-kaupallisille toiminnoille.

Varsinkin voittoa tavoittelemattoman ja syrjäytymistä ehkäisevän luototuksen edellytyksenä on vastuullinen luototus ja mahdollisuus arvioida luottoriskejä realistisesti. Suomessa, toisin kuin Euroopassa yleisesti, luottotietorekisteriin saa tallentaa tietoja vain yksityishenkilöiden maksuhäiriöistä.

Pelkästään maksuhäiriöihin perustuva rekisteri ei kuitenkaan erota maksukykyistä lainanhakijaa maksukyvyttömästä, vaan tarvitaan nykyistä monipuolisempaa tietoa tuloista, veloista ja maksukäyttäytymisestä. Digitalisaation myötä tiedot pitäisi olla myös helposti saatavissa.

Nykyisestä maksuhäiriöiden rekisteröinnistä seuraa pahimmillaan syvä velkakierre, kun maksuongelmissa oleva velallinen ottaa uutta velkaa vanhojen velkojen maksuun yrittäessään säilyttää luottotietonsa.

Pelkoon perustuva järjestelmä ei riittävästi ennaltaehkäise ylivelkaantumista. Positiivinen luottotietorekisteri tarjoaisi kannustimen hyvän luottohistorian rakentamiseen.

Ottamalla vastuullisesti lainaa ja hoitamalla velvoitteensa ajallaan myös pienituloinen voisi kerryttää itselleen positiivista luottotietoa ja osoittaa nykyistä helpommin luottokelpoisuutensa. Positiivinen luottotietorekisteri toisi avun myös velkakierteessä oleville, sillä he eivät enää voisi pitkittää velkaongelmiensa ratkaisua ottamalla lisää uutta velkaa.

Minna Markkanen

kehittämispäällikkö, Takuu-Säätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat