Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja mielipide­kirjoituksessa: Opettajien lomien lyhentämisestä olisi paljon hyötyä

OAJ:n pitäisi osata asennoitua uudella tavalla, kirjoittaa yläkoulun opettaja Annamari Jukko HS:n mielipidesivuilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen välitodistusta käsittelevässä jutussa (HS 20.2.) mainittiin koulutussäästöt ja todettiin: ”Kun veroihin ei kosketa, kaikki sopeutus on tehtävä menoleikkauksin.”

On kuitenkin kolmaskin vaihtoehto: toiminnan tehostaminen. Tällä kertaa leikkauksia ei juuri kohdistettu peruskoulutukseen, mutta nimenomaan siellä olisi nyt erinomainen mahdollisuus tuottavuuden nostoon.

Opettajien tietotekniikan taitojen heikkoutta on arvosteltu, ja uusi opetussuunnitelma tuo mukanaan monialaiset oppimiskokonaisuudet, joissa tarvitaan aiempaa enemmän opettajien yhteistyötä.

Kun opettajainhuoneessa heitin ilmaan ajatuksen, että entäpä jos opettajat aloittaisivat koulun jo viikkoa ennen oppilaita, kaikki paikalla olleet opettajat olivat sitä mieltä, että se sopisi hyvin. Yksi opettaja lisäsi, että saman tien työt voisi aloittaa elokuun alussa.

Kahdesta viikosta toisen voisi käyttää opettajien tietotekniikkakoulutukseen, toisen viikon aikana voitaisiin suunnitella tulevan vuoden monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Kahden kuukauden kesäloma riittää rankastakin kouluvuodesta palautumiseen ja kesästä nauttimiseen – jopa uuden kouluvuoden suunnitteluun.

Työntekijä- ja työnantajaliittojen neuvotteluissa on totuttu sulle mulle -periaatteeseen siten, että useimmiten neuvottelussa on mukana raha. Tässä tapauksessa OAJ:n pitäisi osata asennoitua uudella tavalla.

Tällä kertaa ei tarvitse neuvotella rahasta, koska opettajat jo saavat palkan elokuun kahdelta ensimmäiseltä viikolta. Tällä kertaa opettajilta pyydetään kahden viikon työpanosta, jonka vastineeksi OAJ:n tulisi neuvotella heille viikon ilmainen, laadukas it-koulutus sekä mielekkäällä tavalla toteutettu alku uuteen kouluvuoteen kollegojen kanssa tapahtuvan yhteissuunnittelun kautta.

Ammattiyhdistysten tulisi muistaa, että työntekijät eivät ole vain ammattiyhdistysten jäseniä vaan myös veronmaksajia, joiden elämään valtion talouden tasapaino vaikuttaa lopulta yhtä paljon kuin omat työehdot.

Annamari Jukko

yläkoulun opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat