Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSL osallistuu tietullidebattiin: ”Tiemaksut tuovat ihmisille aikaa ja investointeihin rahaa”

Kuntapäättäjät haluavat takeet siitä, että tiemaksujen tuotot jäävät Helsingin seudulle, kirjoittavat HSL:n toimitusjohtaja ja liikennejärjestelmäosaston johtaja HS:n mielipidepalstalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Vesa Oja
Ruuhkaliikennettä Kustaa Vaasan tiellä Helsingissä.
Ruuhkaliikennettä Kustaa Vaasan tiellä Helsingissä. Kuva: Vesa Oja

HSL:n äskettäin julkistama selvitys tiemaksuista Helsingin seudulla on herättänyt runsaasti keskustelua myös Helsingin Sanomissa – hyvä niin.

Kuntapäättäjät haluavat takeet siitä, että tiemaksujen tuotot jäävät Helsingin seudulle. Myös HSL haluaa varmistua tästä. Tiemaksujen tuotot pitää palauttaa seudulle, ja tiemaksuilla kerättyjen rahojen pitää tulla täydentämään seudun liikennejärjestelmän kehittämistä, investointeja ja joukkoliikenteen palvelutason parantamista. Tiemaksut eivät saa vähentää valtion ja kuntien rahoitusta.

HS:n haastattelemat autoilijat suhtautuivat tiemaksuihin myönteisesti ja toivoivat, että maksuilla rahoitettaisiin julkista liikennettä. Tuotot onkin tarkoitus käyttää täysimääräisesti liikennejärjestelmään: kolmasosa joukkoliikenteen kehittämiseen ja kaksi kolmasosaa investointeihin.

Jos tiemaksuilla kerättäisiin 80 miljoonan euron vuosittaiset nettotuotot, sillä saisi esimerkiksi poistettua neljä tieverkon pullonkaulaa rakentamalla vaikkapa lisäkaistoja. Samalla summalla voisi vaihtoehtoisesti saada 13 uutta runkolinjan 560 kaltaista linjaa liikennöimään vuodeksi.

Helsingin yrittäjät olivat huolissaan siitä, että tiemaksut olisivat haitallisia Helsingille ja vaikeuttaisivat tavaraliikennettä. Tiemaksut hyödyttäisivät nimenomaan Helsingin kantakaupunkia ja Kuuma-kuntien keskustoja, joiden kaupallinen vetovoima paranisi. Myös maksuista vapautettu tavaraliikenne nopeutuisi, kun ruuhkat poistuisivat.

Mahdollisessa tiemaksujen valmisteluvaiheessa on kiinnitettävä erityistä huomiota niihin alueisiin, jotka eivät hyödy tiemaksuista tai joiden vetovoima jopa heikkenisi maksujen vuoksi.

Essi Avelan mukaan tiemaksut voivat olla perusteltuja ruuhkahuippujen aikaan muttei niiden ulkopuolella (HS Mielipide 13.2.). Nyt tehdyssä selvityksessä maksuja ei peritä arki-iltaisin kello 18 jälkeen eikä viikonloppuisin.

Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna puolestaan epäili, että rikkaat ostaisivat tiemaksuilla itselleen katutilaa (HS Kaupunki 18.2.).

Tehdyssä selvityksessä maksut kohdistuisivat eniten niihin, jotka liikkuvat eniten. Mahdollisessa jatkovalmistelussa on tärkeää suunnitella maksutasot siten, etteivät ne rasita kohtuuttomasti yksittäistä tienkäyttäjää.

Ruuhkassa kulutettu aika ei hyödytä ketään, mutta tiemaksut tuovat paljon hyötyjä. Tiemaksu nopeuttaisi matka-aikoja jopa kymmenyksellä: säästetyn ajan voisi käyttää vaikka perheen tai harrastusten parissa.

Hiilidioksidipäästöt vähenisivät kolmesta viiteen prosenttia. Henkilövahinko-onnettomuuksia olisi vuosittain noin 150 vähemmän. Pyöräily, kävely ja joukkoliikenteen käyttö lisääntyisivät.

Toivomme, että tiemaksuista käydään perinpohjaista keskustelua. Seudun väestömäärän kasvu edellyttää tehokkaita ratkaisuja myös liikenteessä.

Tiemaksut edistävät Helsingin seudun tavoitteiden toteutumista. Maksujen avulla voidaan varmistaa liikennejärjestelmän toimivuus, eheyttää yhdyskuntarakennetta sekä vahvistaa liikennejärjestelmän rahoituspohjaa.

Suvi Rihtniemi

toimitusjohtaja

Sini Puntanen

liikennejärjestelmäosaston johtaja, HSL

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat