Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaiset joutuvat YK-sopimuksen maksumiehiksi

Ministeriö esittää tiukennuksia kehitysvammalain itsemäärämisoikeutta rajoittaviin pykäliin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomi allekirjoitti YK:n vammaissopimuksen vuonna 2007, mutta ratifioinnin viimeisinä esteinä ovat olleet vuonna 1977 säädetyn kehitysvammalain itsemääräämisoikeuden rajoitusta koskevat pykälät.

Itsemääräämisoikeus on perustuslain säätämä kansalaisoikeus. Laaja ja tasapuolinen itsemääräämisoikeuslaki (IMO) olisi mahdollistanut YK:n sopimuksen ratifioinnin, mutta se kaatui viime keväänä sosiaali- ja terveysministeriön (STM) puutteellisen valmistelun ja eduskunnan kiireiden takia.

Sen sijaan että ministeriö olisi tuonut paremmin valmistellun IMO-lain uudelle eduskunnalle, se toi syksyllä eduskuntaan esityksen kehitysvammalain itsemääräämisoikeuden rajoitusta koskevien pykälien jyrkentämisestä ja laajentamisesta. Esitys asettaa täten yhden vammaisryhmän diagnoosin perusteella eriarvoiseen asemaan. Tämä ei liene uuden yhdenvertaisuuslain mukaista.

Perustuslakivaliokunnan vaadittua rajoituspykäliltä parempaa tarkkarajaisuutta ministeriö on uudessa vastineessaan vain entisestään kiristänyt ja koventanut esitystään.

Sitomisen käyttö antaa oikeuden kahdeksan tuntia kestävään lepositeissä pitämiseen. Hoidollisten rajoitustoimenpiteiden sisään on piilotettu pakkolääkitys, joka johtaa helposti ylilääkitykseen. Tahdonvastaiseen erityishuoltoon määrääminen on nyt laajenemassa kyseenalaisin perustein.

Onneksi pakkokeinoihin ei enää esitetä yhteydenpidon rajoitusta, jolla yksityiset palvelukodit ja laitokset ovat eristäneet ja vieraannuttaneet kehitysvammaisia omaisistaan. Haastava käytös johtuu useimmiten psyykkisistä tai kommunikaatio-ongelmista, joiden hallintaan riittävät mielenterveyslain säädökset ja toimiva kommunikaatio.

Tehostetun palveluasumisen järjestämislupaa ei tule antaa yhdistyksille tai yksityisille yrityksille, vaan pakkokeinojen käyttämisen tulee aina olla virkavastuulla tapahtuvaa ja tarkasti valvottua.

Ministeriön vetoaminen lain kiireellisyyteen ja joidenkin lausunnon antajien toiveajattelu sen väliaikaisuudesta eivät ole kestäviä perusteluja lain säätämiselle. Jyrkät rajoitukset tulevat olemaan myös ennakkoesimerkkeinä muistisairaiden pakkokeinosäädöksille. Epäilen kuitenkin, hyväksyykö YK:n vammaisoikeuksien komitea kehitysvammalain muutokset YK:n vammaissopimuksen mukaisiksi.

Kehitysvammalain muutosesityksestä tulee käydä julkinen keskustelu ennen kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta tuo sen eduskunnan täysistuntoon.

Kalevi Mattila

kehitysvammaisen isä

Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat