Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisilta leikkaamalla ei säästetä

Kotiinsa sidottu vanhus syrjäytyy ja taantuu niin, että hän tarvitsee entistä nopeammin laitospaikkaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suunnitteilla on lakimuutos, jonka mukaan yli 75-vuotias vammainen ei enää kuulu vammaispalvelulain piiriin, vaan hän siirtyy sosiaalihuoltolain alaisuuteen. Tämä tarkoittaa, että hän ei ole enää oikeutettu kuljetuspalveluun eikä henkilökohtaiseen avustajaan. Kunta voi harkinnanvaraisesti myöntää tukea, mutta se olisi sidottu tuloihin.

Suunnitelma on ristiriidassa ensinnäkin yhdenvertaisuuslain kanssa, jossa kielletään syrjintä muun muassa iän perusteella. Se on ristiriidassa myös hallituksen aikaisemman linjauksen kanssa, jossa on kerrottu pyrittävän tukemaan mahdollisimman pitkään vanhusten selviytymistä kotona. Miten käy vanhuksen, jolta evätään mahdollisuus selviytyä arjestaan? Miten kuvitellaan esimerkiksi sokean selviytyvän kauppakäynneistä? Kuljetuspalvelu ja oikeus tiettyyn määrään henkilökohtaisen avustajan apua ovat välttämättömiä arjesta selviämiseksi.

Tässä ei säästetä mitään. Kotiinsa sidottu vanhus syrjäytyy ja taantuu niin, että hän tarvitsee entistä nopeammin laitospaikkaa. Palveluasuminen tai laitoksessa asuminen on huomattavasti kalliimpaa kunnalle kuin kuljetuspalvelumatkat tai parikymmentä tuntia henkilökohtaista apua kuukaudessa.

Myös kuljetuspalveluita ollaan muuttamassa rajusti.

Esimerkiksi Helsinki on ajanut kaikki vammaiset ja vanhukset matkapalvelun piiriin. Matkapalvelu merkitsee huomattavia huononnuksia vammaisen arkeen. Hän ei enää voi tilata matkaansa normaalista taksikeskuksesta, vaan matka tilataan ruuhkaisesta Palmian keskuksesta. Matka tulee tilata 45 minuuttia ennen suunniteltua lähtöä matkan mahdollista yhdistämistä varten. Asiakas on oikeutettu kahteen pikamatkaan kuukaudessa. Tämän päällekkäisen järjestelmän luomista perustellaan säästöillä, mutta Helsingin kaupungilla ei ole esittää mitään lukuja.

Kyseiset toimet osoittavat täydellistä ymmärtämättömyyttä vammaisia kohtaan ja ne polkevat vammaisten ihmisoikeuksia. Kuinka moni terve suostuisi odottamaan lähes tunnin päästäkseen asioille, olisi valmis käyttämään matkaan ylimääräistä aikaa ja odottelisi taas lähes tunnin ties missä päästäkseen taas tekemään ylipitkän paluumatkan kotiin?

Vammaiset käyvät töissä, opiskelevat, harrastavat, ovat mahdollisesti perheellisiä ja jotkut ovat yhteiskunnallisesti aktiivisia. Toisesta näkökulmasta katsottuna on myös hyvin heikkokuntoisia vammaisia ja vanhuksia, joiden etua tällainen kuljetuspalvelu ei toteuta.

Anneli Iltanen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat