Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OAJ torjuu ehdotuksen: Opettaja tarvitsee kesätauon tiiviistä lukuvuodesta palautumiseen

Tuhannet opettajat käyttävät opetuksetonta aikaa jo nyt itsenäiseen aktiiviseen opiskeluun, mihin opettajalla ei välttämättä ole mahdollisuuksia lukuvuoden aikana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Annamari Jukko ehdotti (HS Mielipide 22.2.) opettajien kesäkeskeytyksen lyhentämistä kahdella viikolla, joista toisen opettajat käyttäisivät it-koulutukseen ja toisen yhteissuunnitteluun.

Tuhannet opettajat käyttävät opetuksetonta aikaa jo nyt itsenäiseen aktiiviseen opiskeluun, mihin opettajalla ei välttämättä ole mahdollisuuksia lukuvuoden aikana. Täydennyskoulutuksen järjestäminen on kuitenkin lähtökohtaisesti työnantajan tehtävä, ja kouluttautumisen tulee tapahtua työajalla.

OAJ:n selvitykset ovat osoittaneet vakavia puutteita tieto- ja viestintätekniikan täydennyskoulutuksessa, mutta niiden syynä on päättäjien ja työnantajien torkkuminen tärkeässä asiassa sekä säästäminen väärästä kohteesta, ei suinkaan opettajien loma-aika. Koulutuksen digiloikan suurimpana esteenä ovat kiistatta puutteet opettajien täydennyskoulutuksessa ja työvälineissä.

Opettajan työvuosi muistuttaa suurta urakkaa. Tiiviin lukuvuoden aikana opettaja joutuu puristamaan itsestään kaiken irti, mutta hän jaksaa, kun saa riittävän tauon palautumiseen. Erilainen työvuosi on pedagogisen vapauden ohella yksi opetustyön tärkeä vetovoimatekijä.

Julkisella sektorilla loman määrä on osin myös hyvitystä yksityissektoria kehnommasta palkkatasosta. Opettajien ja muiden julkisalan korkeasti koulutettujen työntekijöiden palkkaus jää selvästi jälkeen vastaavan koulutuksen saaneiden ansioista yksityisaloilla.

Perusopetuksen opettajilla on kolme virkaehtosopimuksen mukaista opettajatyöpäivää. Nämä päivät tulisi käyttää lukuvuoden suunnitteluun ja opettajien täydennyskouluttamiseen. Lisäksi työnantaja voi määrätä opettajille kaksi ylimääräistä koulutuspäivää, kun maksaa niistä päiväpalkat. Työnantajilla on siis mahdollisuus opettajien kouluttamiseen jo nykyisen sopimuksen perusteella.

OAJ neuvottelee parhaillaankin opettajien työaikojen kehittämisestä ja työaikakokeiluista yhdessä työnantajan kanssa. Olemme siis valmiit kehittämään palvelussuhteen ehtoja niin, että ne soveltuvat paremmin ajan vaatimuksiin.

Petri Lindroos

neuvottelujohtaja

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat