Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajilta on jo leikattu

Lukioverkon harvennus sekä kurssien vähentäminen ovat johtaneet opettajien työtaakan kasvamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Annamari Jukko (HS Mielipide 22.2.) esitti opetustyön toiminnan tehostamista. Jukon mukaan opettajien kesäkeskeytyksestä osa voitaisiin käyttää opettajien koulutukseen. Jukko esitti myös, että koulutusleikkaukset eivät kohdistu perusopetukseen ja että OAJ:n tulisi asennoitua uudella tavalla.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on ajanut opetus- ja sivistysalaa systemaattisesti alas koko kautensa ajan. Jukon ehdottama opettajien kouluttaminen vaatii resursseja, joita hallitus ei tarjoa, päinvastoin. Samoin Jukon väite leikkauksilta säästymisestä on virheellinen. Esimerkiksi Lahdessa perusopetuksesta leikataan tulevana lukuvuonna viisi prosenttia. Tämä tapahtuu muun muassa kasvattamalla ryhmäkokoja kahdella oppilaalla luokkaa kohden ja karsimalla henkilöstöä. Omasta lukiostani leikataan neljättä vuotta peräkkäin. Opetusryhmien koko on nyt 36 oppilasta.

Lukioverkon harvennus sekä kurssien vähentäminen ovat johtaneet opettajien työtaakan kasvamiseen. Työn kuormittavuutta lisää myös toistuvista leikkauksista johtuva paine. Erityisen ahtaalle säästökuuri on ajanut ammattikoulut, ja yt-neuvottelut seuraavat toisiaan.

Jukko muistutti, että opettajat eivät ole ainoastaan ammattiyhdistyksen jäseniä vaan myös veronmaksajia, joiden elämään valtiontalous vaikuttaa. Opettajat ovat osallistuneet valtiontalouden tasapainottamiseen työhönsä ja jaksamiseensa kohdistuvien toimien kautta jo monen vuoden ajan.

Lisäksi hallitus kaavailee, että kuntien velvollisuus laatia suunnitelma lasten ja nuorten suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä poistuisi säästösyistä.

Kun koulutusta kehitetään, siihen tarvitaan resursseja. Opettajilta on jo leikattu.

Minja Koskela

lukion lehtori, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat