Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viedäänkö Suomea Natoon vaivihkaa?

Suomen Nato-jäsenyyden vastustajia turhauttaa, että keskustelua joudutaan käymään kerran toisensa jälkeen aina jonkin uuden Nato-suuntaisen lähentymisaskeleen jälkeen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anna-Liina Kauhanen toivoi (HS Merkintöjä 17.2.) julkista keskustelua Natosta, jotta keskustelu ”arkistuisi”. Keskustelua jarruttavana tekijänä on kuitenkin meitä tavallisia kansalaisia kalvava epäily, että Suomea viedään poliittisten päättäjien tuella askel askeleelta kohti syvenevää Nato-yhteistyötä.

Tuorein esimerkki tästä on Yhdysvaltain F-15-laivueen aikomus osallistua Puolustusvoimien lentoharjoitukseen Kuopiossa toukokuussa. Asetelma tuntuu poikkeukselliselta sikäli, että laivue on saapumassa vierailulle omasta kutsusta, siis tavallaan Suomen hallituksen kutsumatta.

Oikeutuksena Nato-yhteistyöhön suuntautuville askelille viitataan tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa tekemiin päätöksiin. Seuraavaa lähentymisaskelta Nato-yhteistyöhön perustellaan sitten sillä, että näin tai melkein näin on menetelty jo aikaisemmin. Ikään kuin aikaisemmille askelille olisi saatu kansalaisten laaja hyväksyntä ja kyseessä olisi lähes rutiiniharjoitus.

Suomen Nato-jäsenyyden vastustajia turhauttaa, että keskustelua joudutaan käymään kerran toisensa jälkeen aina jonkin uuden Nato-suuntaisen lähentymisaskeleen jälkeen ja tuon askeleen oikeutuksesta kiistellen. ”Keskustelulla” ei koeta olevan juurikaan vaikutusta hallitsevaan käytäntöön. Nato-yhteistyön syventämisen kannalla olevilla tahoilla ei puolestaan ole intoa keskustella, koska vähin äänin toteutettava lyhyen askeleen taktiikka näyttäisi sellaisenaan johtavan paremmin heidän toivomaansa suuntaan.

Ratkaisu tähän ongelmaan on, että Suomen tärkeä tehtävä idän ja lännen välissä on rauhanpolitiikan edistäminen omassa ympäristössään ja laajemminkin. Yhteiset sotaharjoitukset Naton kanssa eivät tahdo sopia tähän kuvaan. Suomihan ei ole Naton jäsen.

Seppo Ruotsalainen

Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat