Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion on uitava sähkönsiirtohinnoittelussa vastavirtaan

Kohtuullistamalla Fingridin tuottovaatimuksia päättäjät voivat vähentää niin yksityisten kuluttajien kuin teollisuudenkin kustannuksia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Julkisuudessa on viime päivinä käyty paljon keskustelua sähkönsiirron hintojen korotuksista, jotka ovat joillain sähkönsiirtoyhtiöillä useita kymmeniä prosentteja. Esimerkkinä korotuksen vaikutuksista on käytetty tavallisia kansalaisia, joiden sähkölasku voi kohota satoja euroja vuodessa.

Alueellisten siirtohintojen korotus ei koske pelkästään pienkuluttajia. Myös teollisuus joutuu hinnankorotusten maksumieheksi. Metsäteollisuudessa sahayrittäjän vuosittainen sähkönsiirron lisälasku on noussut pahimmillaan satojatuhansia euroja. Kuten yksittäisen kansalaisen tapauksessa, myös sahan omistaja maksaa lisälaskun omasta pussistaan. Tiukassa maailmanlaajuisessa kilpailussa kamppaileva yritys ei pysty vyöryttämään kansallisesti mahdollistettuja lisäkuluja lopputuotteiden myyntihintaan.

Alueellisten sähköverkkojen omistajien lailla myös Suomen sähkönsiirron kantaverkon omistava Fingrid on poliittisten päätösten mahdollistamana nostanut vuoden alusta siirtohintojaan. Korotus on 14 prosenttia, ja lisälasku metsäteollisuudelle on useita miljoonia euroja vuodessa.

Samaan aikaan Saksassa teollisuuspolitiikalla on aivan toinen suunta. Siellä on tarjolla porkkanaa keskellä isoja markkinoita sijaitsevalle suurteollisuudelle: kun tuotanto rullaa kovilla kierroksilla, Saksan valtion päätöksellä sähkönsiirron kustannus pienenee roimasti. Kaukana päämarkkinoista sijaitsevalle suomalaiselle teollisuudelle kotikutoinen sähkön siirtohintojen korotus on takapakkia kilpailukyvylle.

Julkisessa keskustelussa on vaadittu malttia sähkön siirtohintojen korotukseen. Suomen päättäjillä on nyt näytön paikka. Valtio omistaa kantaverkkoyhtiö Fingridistä merkittävän osan. Kohtuullistamalla Fingridin tuottovaatimuksia päättäjät voivat vähentää niin yksityisten kuluttajien kuin teollisuudenkin kustannuksia. Ja toivoa, että esimerkki kantaa hedelmää myös alueellisessa sähkön siirtohinnoittelun kohtuullisuudessa.

Jouni Punnonen

energiajohtaja

Metsäteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat