Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teho-osaston lääkärin mukaan alkoholi aiheuttaa enemmän kuolemia kuin luullaan

Alkoholin kokonaiskulutuksen ja alkoholiperäisen kuolleisuuden välillä on suora yhteys.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alkoholin haitoista puhuttaessa mainitaan usein, että alkoholi tappaa Suomessa vuosittain noin 2 000 ihmistä. Tässä luvussa ovat kuitenkin mukana vain ne, joiden kuolemansyynä oli alkoholimyrkytys tai yksiselitteisesti alkoholin aiheuttama sairaus.

Esimerkiksi humalassa saadusta aivovammasta johtunut kuolema ei tässä Tilastokeskuksen luokittelussa lukeudu alkoholin aiheuttamiin kuolemiin. Kun laskuihin otetaan mukaan päihtyneenä tapaturmiin tai väkivaltaan kuolleet ja ne kuolemat, joissa alkoholi on muulla tavoin ollut merkittävä myötävaikuttava tekijä, kuolleiden luku on yli kaksinkertainen.

Eikä tässä kaikki: kun syy-yhteysketju alkoholin ja kuoleman välillä on pidempi – esimerkiksi päihtyneenä sattunut vammautuminen johtaa vuosien mittaan voimien näivettymiseen ja lopulta keuhkokuume tappaa – ei kuolemansyytilastoihin usein tule mitään merkintää alkoholista, vaikka se oli tappavan tapahtumaketjun tosiasiallinen käynnistäjä.

Varovaisestikin arvioiden alkoholi on vähintään osasyynä ainakin joka kymmenenteen suomalaiseen kuolemaan. Kaikki nämä kuolemat ovat ennenaikaisia ja siksi surullisen turhia.

Alkoholin kokonaiskulutuksen ja alkoholiperäisen kuolleisuuden välillä on suora yhteys. Alkoholiveron alennus vuonna 2004 johti roimaan alkoholinkulutuksen ja kuolleisuuden kasvuun. On hämmentävää, että hallituksessa näyttää jälleen olevan haluja lisätä kansalaisten ennenaikaista kuolleisuutta.

Matti Reinikainen

teho-osaston lääkäri, Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat