Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elinsiirrot eivät ole tulolähde

Elinsiirtotoimintaan, johon myös kasvojen kudosten siirto rinnastetaan, ei saa liittyä taloudellisen hyödyn tavoittelua millään tasolla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Onnittelut kollega Patrik Lassukselle ja hänen ryhmälleen pitkäjänteisestä työstä, joka johti Suomen ensimmäiseen kasvojen kudosten siirtoon.

Helsingin Sanomat uutisoi (23.2.), että ”Hus toivoo kasvojensiirrosta uutta tulolähdettä”. Haluamme tuoda esille, että Suomen kudoslain mukaan tällainen toiminta ei ole mahdollista. Lain mukaan elimien ja kudoksien käyttöön osallistuva terveydenhuollon toimintayksikkö ei saa tavoitella toiminnasta taloudellista hyötyä. Samoin laissa on kielletty elinten saatavuutta koskeva mainonta, jos sen tarkoituksena on tarjota tai hankkia taloudellista hyötyä tai siihen verrattavaa etua.

Elinsiirtotoimintaan, johon myös kasvojen kudosten siirto rinnastetaan, ei saa liittyä taloudellisen hyödyn tavoittelua millään tasolla. Paitsi lait myös kansainväliset elinsiirtojen katto-organisaatiot, Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan unioni tuomitsevat sekä kaupallisuuden että elinsiirtoturismin.

Kuollut henkilö antaa arvokkaan lahjan kuolemansa jälkeen useille elinsiirtoa tarvitseville lähimmäisilleen, ja tällä arvokkaalla lahjalla rahastaminen on kiellettyä. Tämä lahja on arvokas ainoastaan lahjan saajalle eli siirtopotilaalle.

Hyksin elinsiirtotoiminta on kaikilta osin läpinäkyvää. Yhteistyötä tehdään vain virallisten elinluovuttajaorganisaatioiden, kuten Pohjoismaiden Scandiatransplantin, kanssa. Toiminnassa ei tavoitella taloudellista hyötyä. Kiitos elinluovuttajille ja heidän omaisilleen.

Helena Isoniemi

ylilääkäri, professori, elinsiirrot, Hyks Vatsakeskus

Karl Lemström

osastonylilääkäri, professori, elinsiirrot, Hyks Sydän- ja

keuhkokeskus

Krister Höckerstedt

professori emeritus, presidentti, Scandiatransplant

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat