Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro ja Suomi voisivat edistää uudenlaista Pohjolan yhteistyötä

Uusia tuulia ei kannata aina odottaa Kööpenhaminasta tai Tukholmasta – uusi ajattelu voi alkaa muuallakin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Viro ja Suomi eivät ole enää pitkään aikaan olleet toisilleen ulkomaita sanan vieraan, kaukaisen ja tuntemattoman merkityksessä. Liioittelematta voi sanoa, että Suomesta on tullut kahdenkymmenen viime vuoden aikana Virolle korvaamaton kumppani – samoin kuin Virosta Suomelle.

Maailma on suuri ja me olemme pieniä. Viro ja Suomi tietävät, että aina ei ole helppoa olla pieni. Maailma ympärillämme ei pysy paikoillaan vaan muuttuu jatkuvasti, ja eteemme tulee uusia haasteita.

Viime aikoina on puhuttu yhä enemmän Pohjoismaiden yhteistyöstä. Mutta millainen on näiden sanojen sisältö 2000-luvulla? Historiasta tunnetut Hansaliitto ja Kalmarin unioni eivät enää ole ajankohtaisia. Toisen maailmasodan jälkeen alkanut ja nyt jo eläkeikäinen Pohjoismaiden yhteistyö on sekin monin tavoin vanhentunut.

Esimerkkinä tästä voisi mainita, että vain kolme vuotta sitten Pohjoismaiden ministerineuvostossa ajateltiin, että keskustelu siitä, tuleeko Virosta kuudes Pohjoismaa, saattaa ärsyttää Moskovaa. Viro oli silloin ollut täydellisesti itsenäinen jo kahdenkymmenen vuoden ajan!

Jos Pohjoismaat haluavat nykyisessä maailmassa säilyttää kilpailukykynsä, niiden tulisi muuttaa ajattelutapaansa. Uusia tuulia ei kannata aina odottaa Kööpenhaminasta tai Tukholmasta – uusi ajattelu voi alkaa muuallakin.

Virolla ja Suomella on hyvät mahdollisuudet olla uranuurtajia uuden Pohjolan identiteetin rakentamisessa. Alueeseen voisivat kuulua Viron, Suomen, Latvian, Liettuan, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lisäksi myös Gdansk Puolassa ja Pohjois-Saksan alueet. En tarkoita, että haluaisimme tulla Pohjoismaaksi sen vanhassa ja klassisessa merkityksessä. Se juna on jo lähtenyt, eikä siinä ole minusta enää mitään järkeä.

Nyt puhutaan aivan uuden identiteetin kehittämisestä, yhteistyöstä, joka lisäisi ja vahvistaisi Pohjolan profiilia innovatiivisena ja taloudellisesti kilpailukykyisenä alueena sekä Euroopassa että muualla maailmassa. Siihen tarvitaan vanhojen Pohjoismaiden uutta ajattelutapaa.

Virolaisten ja suomalaisten kannattaisi nyt panna alulle uusi pohjoismainen aloite. Aika olisi nyt erityisen sopiva, kun Suomi ja Viro juhlivat satavuotiasta itsenäisyyttä. Mielestäni olisi järkevämpi puhua Suomen sadan ja Viron sadan vuoden sijaan Suomen ja Viron kahdestasadasta vuodesta.

On tullut aika nostaa Viron ja Suomen suhteet korkeammalle tasolle. Miksipä emme voisi olla innovatiivisia majakoita toisille? Ajat ovat sellaiset, ettei enää ole kaukaisia maita ja kansoja – on vain kapea horisontti. Tulevaisuus kuuluu rohkeasti ajatteleville!

Margus Laidre

Viron suurlähettiläs Suomessa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat