Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljelijöiden hätä ei saa jäädä muiden kriisien jalkoihin

Maatalous on nykyajan pahimmassa kriisissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuottajahintojen ja kannattavuuden heikkeneminen EU:n maataloudessa ei ota oietakseen, pikemminkin päinvastoin. Maatalous on nykyajan pahimmassa kriisissä.

Suurimmat syyt romahdukseen ovat Venäjän viennin pysähtyminen, maailmanmarkkinoiden hyytyminen sekä maatalouspolitiikan muutokset, jotka ajoivat tuotannon lisäämiseen. Politiikka on iskenyt maanviljelijöihin pahemmin kuin mihinkään muuhun väestöryhmään.

EU-poliitikoilla on vastuu tapahtuneesta. Heillä on myös valta lievittää ahdinkoa ja tasata taakkaa ihmisten ja elinkeinojen välillä. Asiaan on tartuttu kovin laiskasti.

Viime syksynä tuottajat onnistuivat herättelemään EU-päättäjät toimimaan. Seurauksena oli kriisipaketti, joka toi Suomeenkin vajaat 10 miljoonaa euroa. Tämä on ruhtinaalliset kolme prosenttia alan vuotuisista menetyksistä. Kaiken lisäksi paketti maksettiin EU:n maatalousbudjetista. Uutta rahaa ei herunut.

Brysselin hitaat pyörät ovat lähteneet uudelleen liikkeelle. Saksan ja Ranskan johtajat ovat vihdoin antaneet käynnistysluvan tukitoimille, joilla pyritään lievittämään maatalouden talouskurjuutta.

Euroopan talonpoikaisjohtajat kokoontuivat viime viikolla muokkaamaan omaa esitystään kriisitoimiksi. Eri jäsenmaiden tarpeet poikkeavat toisistaan, joten toimenpidelistasta tuli pitkä.

Hintoja painava ylituotanto saadaan kuriin joko kysyntää lisäämällä tai tuotantoa vähentämällä. Painopiste on kysynnässä. Maatilat ovat tehneet suuria investointeja, joten tuotannon leikkaaminen on vaikeaa. Samalla pankit ja muut rahoittajat pitävät tiloja tiukassa otteessa.

EU:n toimet viennin edistämiseksi tehoavat liian hitaasti. Kurki kuolee ennen kuin suo sulaa. Konkurssiaalto uhkaa iskeä ensimmäiseksi epäsuotuisten alueiden maatalouteen ja vasta investoineisiin nuoriin yrittäjiin.

Tehokkain lääke olisi ruokamarkkinoiden tekeminen reilummiksi poliittisilla päätöksillä. Asiassa ei ole kuitenkaan edistytty vuosien työstä huolimatta. Samaa voi sanoa maatalouden panoshintojen alentamisesta. Poliitikot puhuvat, kartellit jylläävät ja EU-talonpoika maksaa tarvikkeistaan rutkasti kilpailijoitaan enemmän.

Nyt tarvitaan tuloksekasta diplomatiaa Venäjän-kaupan elvyttämiseksi sekä välitöntä maataloustuotteiden menekin lisäämistä koti- ja vientimarkkinoilla. EU:n maatalousraha on saatava nopeammin viljelijän tilille. Kansallisille hätätoimille on raivattava tilaa EU-lainsäädäntöä väliaikaisesti keventämällä. Euroopan investointipankille voidaan antaa suurempi rooli maatalouden rahoituksessa.

Maatalousministerit kokoontuvat maaliskuussa päättämään tulevista kriisitoimista. Heidän työkalupakkinsa on kuitenkin hyvin vaillinainen. Kilpailuasiat ja raha ovat muiden päättäjien tontilla.

Suomen hallituksen on aktivoiduttava EU-politiikassa myös maatalouden alalla. Kyseessä on hätätila, ja silloin tarvitaan poikkeustoimia. Nyt on paikka olla jopa änkyrä, sillä tällä kertaa ei tarvitse änkyröidä yksin.

Maatalouden kriisin hoito tarvitsee lisää varoja ja lisää työkaluja. Viljelijöiden hätä ei saa jäädä EU:n muiden kriisien, kuten pakolaisten ja unionin hajaannuksen, jalkoihin. Kriiseistä pahin on menettää kyky tuottaa ruokaa.

Juha Marttila

MTK:n puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat