Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi kulkee vihdoin kohti eurooppalaista ruoka- ja juomakulttuuria

Muualla Euroopassa alkoholia pidetään elintarvikkeena, ja tämän pitäisi olla mahdollista Suomessakin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alkoholilain uudistus on varmasti kevään vilkkaimpia keskustelunaiheita. Välillä täytyy kuitenkin ihmetellä, millä vuosisadalla keskustelua käydään.

Rajoituksia tarjotaan yhä ainoana autuaaksi tekevänä keinona. Suomessa on yksi Euroopan tiukimpia alkoholin sääntely-ympäristöjä. Rajoituksia on kokeiltu vuosikymmeniä kieltolaista lähtien. Jos logiikka toimisi, alkoholihaittojen pitäisi olla erittäin vähäisiä.

Todellinen, pysyvä muutos ei synny pakolla. Se syntyy aidosta asenteiden ja kulttuurin muutoksesta. Siitä, että yhä useampi nauttii alkoholijuomia kohtuudella, laatua arvostaen ja osana ruokakulttuuria.

Tämä muutos on jo käynnissä. Alkoholin kokonaiskulutus ja nuorten alkoholinkäyttö ovat vähentyneet useita vuosia. Kulutus on siirtynyt kohti laimeampaa alkoholia. Kulttuurinmuutoksen vaikutukset näkyvät hitaasti mutta varmasti. Tätä muutosta pitää nyt tukea, ei tukahduttaa. Suomessa ollaan valmiita siirtymään kohti eurooppalaista, liberaalimpaa alkoholilainsäädäntöä. Uudistukset on täysin mahdollista toteuttaa vastuullisesti.

Suomalaiset ovat useissa kyselyissä osoittaneet tukensa sääntelyn purkamiselle. Alkoholijuomien peittely kaupoissa kesken normaalin aukioloajan ei kuulu 2000-luvulle. Valikoimien rajoittaminen tuotteen valmistustavan perusteella on toinen esimerkki keinotekoisesta sääntelystä. Viinit ja vahvat oluet kuuluvat gastronomiaan ja ruoan yhteyteen niin pöydässä kuin kaupassakin. Myös Suomessa.

Muualla Euroopassa alkoholia pidetään elintarvikkeena, ja tämän pitäisi olla mahdollista Suomessakin.

Alkoholilakia voidaan vapauttaa asteittain ilman, että Alkon asema vaarantuu. Esimerkiksi vahvat oluet eivät ole Alkon päätuote. Vuonna 2014 Alko myi 8,8 miljoonaa litraa olutta, kun matkustajatuonti Virosta oli 32 miljoonaa litraa. Monopolilla on vaikea nähdä tässä hyötyä tai oikeutusta.

Vahvojen oluiden ja muiden enintään 7 prosenttia alkoholia sisältävien juomien myynnin vapauttaminen edistäisi tervettä kilpailua ja vähentäisi Alkon sijoittelun aiheuttamaa kilpailuvääristymää. Alkoholijuomat ovat tärkeä tuoteryhmä etenkin pienille lähipalveluita turvaaville myymälöille, joita on kaksi kolmasosaa Suomen kaupoista.

Uudistus avaisi kasvun mahdollisuuksia myös kotimaisille pienpanimoille. Markkinaehtoisen hinnoittelun kautta matkustajatuonti vähenisi ja myynti siirtyisi kotimaahan. Kuluttajien tarve hamstrata olutta kotiin salkkukaupalla vähentyisi. Samalla Suomi saisi lisää verotuloja noin 100 miljoonaa euroa vuosittain.

Alkoholihaittojen vähentäminen on varmasti kaikkien mielestä kannatettava tavoite. Ylimitoitetun sääntelyn kautta tavoitetta ei kuitenkaan saavuteta. Elinkeinoille on annettava mahdollisuus toimia ja työllistää. Suomelle tulee antaa mahdollisuus siirtyä eteenpäin kohti normaalia eurooppalaista suhtautumista alkoholiin.

Kari Luoto

toimitusjohtaja

Päivittäistavarakauppa ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat