Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostetaanko alkoholilla kansalaisten ääniä?

Alkoholin saatavuusaikojen ja valikoimien laajentaminen ei poista haittoja vaan lisää niitä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen hieman hämmentyneenä seurannut kokoomuksen ja perussuomalaisten intoa lisätä alkoholin saatavuutta. Asia ei ole moraalikysymys muutoin kuin niiltä osin, jos leikataan 150 miljoonaa euroa valtiontaloudessa ja edistetään samalla summalla alkoholinkäyttöä.

Kaikki toimenpiteet, jotka helpottavat alkoholin saatavuutta, lisäävät myös sen käyttöä. Ei kai yrittäjätoiminnassa ole tarkoituksena hyväntekeväisyys vaan liikevoiton kasvattaminen.

Olen yli 30 vuoden ajan toiminut neurologian erikoisalalla, ja on todella surullista havaita, ettei alkoholinkäyttöön suhtauduta vakavasti. Ehkä yksi syy on se, että kyseinen teollisuudenala on varsin merkittävä Euroopassa ja todella hyvä lobbari.

Alkoholinkäytöllä ei ole käsittääkseni todettu mitään merkittäviä myönteisiä terveysvaikutuksia. Päinvastoin: aiempia käsityksiä eduista on tieteellisesti kumottu. Haitat ovat yhtä merkittävät perinteisissä viinimaissa kuin Suomessa.

Alkoholi aiheuttaa terveydellisiä haittoja. Vastikään uutisissa kerrottiin tutkimuksesta, joka koski alkoholin sikiölle aiheuttamia haittoja. Alkoholi aiheuttaa dementiaa ja muita aivorappeumasairauksia, muun muassa pikkuaivokatoa, jonka seurauksena kaatuillaan ja saadaan aivovammoja.

Lisäksi alkoholi aiheuttaa monihermovaurioita, joiden seurauksena liikuntakyky usein menetetään. Alkoholin aineenvaihduntatuote asetaldehydi aiheuttaa suu- ja paksunsuolen syöpiä. Maksakirroosi ja haimavauriotkin uhkaavat. Puhumattakaan alkoholinkäyttöön liittyvästä väkivallasta, perheiden hajoamisesta ja muista sosiaalisista haitoista.

Ikääntyvät ovat yhä enemmän ongelmissa alkoholin kanssa. Dementoituminen ja kaatumiset lisääntyvät.

Alkoholin saatavuusaikojen ja valikoimien laajentaminen ei poista haittoja vaan lisää niitä. Eikö myös poliitikkojen tavoitteena tulisi olla päihdehaittojen vähentäminen eikä lisääminen?

Matti Nikkanen

neurologian ylilääkäri

Pohjois-Kymen sairaala, Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat