Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilainsäädännöllä on vaikutusta lapsiin

Alkoholin myymisen vapauttaminen on vakava uhka lapsen hyvinvoinnille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alkoholilainsäädäntöä uudistettaessa on tärkeä nostaa esille, mitä vaikutuksia liberaalimmalla alkoholipolitiikalla on monien lasten ja nuorten elämään. Lainsäädännön – myös alkoholilainsäädännön – tulee suojata lasta ja taata lapsen hyvinvointi sekä oikeus hyvään elämään.

Tosiasia on, että runsas alkoholinkäyttö, humalahakuinen juominen ja mielenterveyden ongelmat ovat suuria uhkatekijöitä lasten hyvinvoinnille. Lastensuojelutyössä kohtaamme paljon lapsia, jotka kärsivät ja tulevat kaltoin kohdelluiksi siksi, että vanhemmat käyttävät alkoholia ja muita päihteitä.

On selvää, että lapsilla, joiden vanhemmilla on alkoholiongelma, on suurempi riski syrjäytyä, kokea mielenterveys- ja sosiaalisia ongelmia ja jopa tulla otetuksi huostaan. Tilastojen mukaan alkoholiongelmaisten äitien lasten riski joutua huostaanotetuiksi ennen seitsemättä ikävuotta oli yli viisinkertainen verrattuna muihin lapsiin.

Samalla on tärkeä muistaa, että myös vanhempien satunnainen humaltuminen saattaa olla lapselle hyvin pelottavaa.

Poliitikot eivät halua uskoa, että alkoholin saatavuus lisää sen käyttöä. Tämä on sääli. Sosiaali-, päihde- ja lastensuojelutyössä on todettu, että alkoholin saatavuudella ja hinnoittelulla on suora vaikutus alkoholinkäyttöön.

Lapsella on oikeus riittävään huolenpitoon ja erityiseen suojaan. Lasta tulee suojella tekijöiltä, jotka voivat vahingoittaa häntä. Alkoholi on sellainen tekijä. Alkoholin myymisen vapauttaminen on vakava uhka lapsen hyvinvoinnille, ja sen tekeminen taloudellisin motiivein on pöyristyttävää, varsinkin jos ei samalla huomioida alkoholiongelmista johtuvia kustannuksia.

Alkoholilainsäädäntöä ei tulisi muuttaa liberaalimpaan suuntaan. Kaavaillut muutokset eivät ole lasten edun mukaisia, ja niitä on tehty arvioimatta niiden vaikutusta lapsiin. Miten on mahdollista, että päätöksiä, joilla voi olla todella radikaaleja vaikutuksia lasten elämään, tehdään ilman kunnollista vaikutusten arviointia?

Pia Sundell

toiminnanjohtaja

Barnavårdsföreningen i Finland

varapuheenjohtaja

Lastensuojelun Keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat