Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanavamiljöiden tuho pitää estää

Liikennevirasto on vaurioittamassa Suomen kauneimpia kanavamiljöitä turvallisuuden nimissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikennevirasto on vaurioittamassa Suomen kauneimpia kanavamiljöitä turvallisuuden nimissä (HS Kotimaa 21.2.). Suunnitelmien toteutuessa kanava-alueet jäisivät käytännössä vain vesillä liikkuvien käyttöön.

Tiedossamme ei ole vanhoilla suluilla tapahtuneita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia. Putoaminen 1–2 metriä alempana olevaan veteen ei merkitse välitöntä hengenvaaraa. Toisin on uudemmilla, jopa 11 metriä syvillä suluilla.

Suomen idyllisimmän vesireitin, Heinäveden reitin, kanavamiljöiden tuhoaminen turvallisuusrakennelmilla olisi anteeksiantamatonta. Sama koskisi esimerkiksi Muroleen, Herraskosken ja Vääksyn kanavia.

Viranomaisten olisi ymmärrettävä, että nämä alueet ovat nykyään jopa tärkeämpiä nähtävyyksinä kuin kulkuteinä. Isku kohdistuu samoihin seutuihin, joilta loppuu pian junaliikenne.

Ei ole ihme, että Heinävedellä on noustu kapinaan. Varistaipaleessa on Suomen ainoa nelisulkuinen kanava. Se on kylän tärkein nähtävyys. Itse sulkujen käyttö on vähäistä, sillä niiden kautta noustaan ainoastaan Juojärvelle. Varistaipaleessa sijaitsee myös Liikenneviraston oma kanavamuseo. Suomen arvokkaimman kanavamiljöön tuhoaminen on estettävä. Kunnan ja maakuntaliiton on hoidettava asiaa kyläläisten puolesta.

Liikenneviraston vastuuhenkilöt ovat vedonneet koneiden turvallisuusasetukseen, joka koskee vuoden 2008 jälkeen markkinoille saatettavia koneita. Miksi sitä sovelletaan yli sata vuotta vanhoihin kanaviin, joiden tekniikka on osittain tuolta ajalta?

Ristiriitaiselta tuntuu sekin, että Liikenneviraston edeltäjä Merenkulkulaitos rakensi 1990-luvun lopussa kaksi uutta museokanavaa, Suonenjoelle ja Iisalmeen. Aidataanko nekin?

Toinen allekirjoittaneista sai ilon olla suunnittelemassa suoja-aitaa Suomen vilkkaimpaan kanavaan Vääksyyn 1990-luvulla. Aidan tehtävä oli estää yleisön pääsy seuraamaan vilkasta sulutustoimintaa liian läheltä. Aita saatiin soveltumaan hyvin maisemaan museoväen avustuksella. Tällaisen mallin soisi yleistyvän siellä, missä yleisön pääsyä sululle on pakko rajoittaa liikenteen vilkkauden takia.

Pekka Väisänen

Lahti

Tapio Sarkola

Virrat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat