Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anoreksia ei aina liity laihduttamiseen

Syömisoireiluni oli minulle keino säilyttää kontrolli tilanteessa, jossa elämäni muuten tuntui hallitsemattomalta ja pelottavalta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Haluaisin lisätä anoreksiakeskusteluun (HS Tiede 15.2., HS Mielipide 20.2.) oman näkökulmani siitä, että anoreksia ei aina lähde laihduttamisen (koetusta) tarpeesta.

Minulla oli takanani muutamia laihdutusyrityksiä, mutta varsinaisen taudin puhjetessa olin eri elämäntilanteessa ja ollut jo jonkin aikaa tyytyväinen painooni. Koen, että syömisoireiluni oli minulle keino säilyttää kontrolli tilanteessa, jossa elämäni muuten tuntui hallitsemattomalta ja pelottavalta. Kyse ei ollut silloin tietoisesta syötyjen määrien vähentämisestä, vaan ainakin tilapäistä helpotusta tuovasta tarkasta rutiinien noudattamisesta.

Ennakoimattomat syömistilanteet perheen tai ystävien seurassa aiheuttivat suhteetonta ahdistusta, jota sitten piti taas hoitaa yhä enemmän yksin tapahtuvaa syömistä kontrolloimalla. Tervehtyminen on tapahtunut ymmärtämällä, että tällainen ahdistuksen hallinta on vain näennäistä, ja oppimalla uusia keinoja sietää ahdistusta ja muita kielteisiä tunteita.

Tiedesivujen jutussa sanottiin, että anoreksia on lähes aina naisten sairaus. Se on tilastojen valossa totta, mutta myös miehet voivat kärsiä samantapaisesta oireilusta: kaavamaisesta rutiinien toistamisesta ahdistuneisuuden ja turvattomuuden tunteiden hoitona. Miehillä oireilu ilmenee yleensä neuroottisena liikkumisena, jolloin syömisen hallinta ei ole niin suuressa roolissa kuin naisilla.

Suhtaudun epäilevästi jutun väitteeseen, että 70 prosenttia anorektikoista paranisi pysyvästi. Pysyvästä parantumisesta ei voida mielestäni puhua, vaan kyse on ennemminkin remissiosta, jossa oireilu on mahdollisimman vähäistä ja ihminen pystyy toimimaan elämässään ilman itse luomiaan rajoitteita.

Turvaton

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat