Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaista ihmistä pitää tukea päätöksissä

Itsemääräämisoikeuden toteutumisen varmistamiseksi laissa on säädettävä tuetusta päätöksenteosta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on esittänyt kehitysvammaisten erityishuoltolakiin muutoksia, jotka koskevat itsemääräämisoikeuden vahvistamista, rajoitustoimenpiteiden käyttöä ja tahdosta riippumattoman erityishuollon toteuttamista.

Tuomme jo esitettyjen näkemysten (HS Mielipide 23.2.) jatkoksi esiin tarpeen säätää itsemääräämiskyvyn arviointiprosessista. Perusoikeuksia rajoittavien toimien edellytyksenä on se, että henkilö ei kykene tekemään hoitoaan tai huolenpitoaan koskevia ratkaisuja tai ymmärtämään käyttäytymisensä seurauksia. Hallituksen esityksessä ei kuitenkaan ole määritelty, kuka arvioi henkilön itsemääräämiskykyä ja miten arviointi suoritetaan.

Suurin osa kehitys- ja puhevammaisista ihmisistä tarvitsee tukea pystyäkseen tekemään päätöksiä. He tarvitsevat tukea tiedon vastaanottamisessa, käsittelyssä ja päätösten seurausten ymmärtämisessä. Taloudellinen edunvalvonta ei vastaa näihin tarpeisiin.

Itsemääräämisoikeuden toteutumisen varmistamiseksi laissa on säädettävä tuetusta päätöksenteosta. Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva YK:n yleissopimus edellyttää tätä.

Marianna Ohtonen

toiminnanjohtaja, Kehitysvammaliitto

Risto Burman

toiminnanjohtaja, Kehitysvammaisten tukiliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat