Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi nousee vain, jos se saa tuotteitaan kaupaksi

Suomen valtio ja suuret yritykset ovat hyvin luottokelpoisia, ja pääomaa saa pienellä korolla, jos sille vain on tuottavaa käyttöä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mikael Jungner esitti kirjoituksessaan ”Suomi on ampumassa itseään polveen” (HS Mielipide 21.2.) perin outoja väitteitä. Jungner ei näe mitään haittaa siinä, että tuottavia ja työllistäviä yrityksiä myydään ulkomaisille sijoittajille, jolloin yrityksen tuotto menee ulkomaille – usein johonkin veroparatiisiin. Kuten julkisuudessa on kerrottu, kansainväliset sijoittajat osaavat rahoittaa ostonsa siten, että maksavat suuren osan kaupasta yrityksestä otetuilla varoilla.

Yritykselle järjestetään sitten konsernin sisäinen velka, jolle määrätään kova korko. Kun yrityksen tuotosta vähennetään korot, päästään eroon kiusallisista veroista, ja näin yrityksen tuotto siirtyy verottomasti sijoittajalle.

Vielä huonompi mahdollisuus on, että sijoittaja siirtää koko yrityksen pois Suomesta, työpaikkoineen ja tuottoineen. Tällainen on esimerkiksi tilanne parhaillaan Ahvenanmaalla, jossa pelätään, että koko maakunnalle keskeinen, kansainvälisen sijoittajan omistukseen joutunut sipsiyritys siirretään sieltä pois.

Pahin virhe tehdään tietysti, jos valtion omistama monopoliyritys myydään sijoittajille. Sähkönsiirtolinjojen myynti on juuri tällainen kauppa. Siirtolinjoja ei voi siirtää pois, mutta lehtitietojen mukaan esimerkiksi Carunalle on jo järjestetty erittäin korkeakorkoinen laina, jonka avulla yhteisövero voidaan minimoida. Samantapaisia huonoja kauppoja on Suomessa tehty muitakin, mutta yllättävän vähän niiden perään on huudeltu.

Jungner kirjoitti, että Suomi on edelleen pääomaköyhä maa. Näin oli joskus muttei ole enää. Sitä paitsi Suomen valtio ja suuret yritykset ovat hyvin luottokelpoisia, ja pääomaa saa pienellä korolla, jos sille vain on tuottavaa käyttöä.

Kuvaavaa tilanteelle on, että vaikka ”ajat ovat huonot”, niin suomalaiset yritykset valmistautuvat maksamaan ennätysosingot viime vuodelta. Rahaa siis on, mutta sille on vaikea keksiä järkevää käyttöä nykyisellä kustannustasollamme.

Suomi nousee vain, jos kustannustasomme on sellainen, että tuotteemme käyvät kaupaksi. Myönteisenä asiana todettakoon eräiden metsäyhtiöittemme rohkea päätös ryhtyä alansa suurinvestointeihin.

Pentti Kauranen

Karjaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat