Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi autoilijan pitäisi tukea bussiliikennettä?

Keskivertoautoilijalle tiemaksuista on laskettu aiheutuvan noin 340 euron uusi menoerä vuodessa, kirjoittaa Erik Rissanen HS:n mielipidesivuilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi ja liikennejärjestelmäosaston johtaja Sini Puntanen kirjoittivat, miten tiemaksut toisivat ihmisille aikaa ja investointeihin rahaa (HS Mielipide 22.2.). Kirjoituksessaan he eivät kertoneet, miten tiemaksut rokottaisivat autoilijaa, joka jo nyt maksaa valtiolle autoveroina, erilaisina maksuina ja polttoaineveroina tuhansia euroja vuodessa.

Keskivertoautoilijalle tiemaksuista on laskettu aiheutuvan noin 340 euron uusi menoerä vuodessa. Tästä ei ole syntynyt minkäänlaista kohua, koska autoilun vastustaminen on kannatettavaa eikä kukaan halua leimautua autoilijoiden puolustajaksi.

Millainen meteli nousi, kun terveyspalvelujen maksuja ja Kelan korvaamien lääkkeiden omavastuita korotettiin? Nämä nousut ovat paljon pienemmät kuin kaavailtu tiemaksu, joka rokottaa myös pienituloisia.

HSL:n johtajat kertoivat, miten tiemaksuilla kerättävistä rahoista kolmannes käytettäisiin joukkoliikenteen kehittämiseen ja kaksi kolmannesta investointeihin. Investoinnit ymmärrän, koska kadut ovat huonossa kunnossa. Sitä en ymmärrä, miksi autoilijan on veroista maksettavien joukkoliikenteen subventioiden jälkeen subventoitava vielä lisää bussimatkustajia.

Investoinneista Rihtniemi ja Puntanen antavat kaksi esimerkkiä: lisäkaistojen rakentaminen ja uudet bussilinjat. Miten lisäkaistat sopivat yhteen sen kanssa, että esimerkiksi Helsingin yleiskaavassa ollaan vähentämässä kaistoja entisestään kaupunkibulevardien tieltä? Mihin kaistoja edes tarvittaisiin, jos tiemaksut vähentävät ruuhkia?

Tiemaksujen lasketaan nopeuttavan matka-aikaa jopa kymmenyksellä ja tämän säästetyn ajan voisi käyttää vaikka perheen tai harrastusten parissa, HSL:n johto kirjoitti. Puolen tunnin matka-ajasta säästö olisi kokonaista kolme minuuttia. Siitäpä perheen laatuaika paranee, jos isi olisi aamulla kolme minuuttia pidempään kotona. Enemmän iloa perheelle olisi, jos isi käyttäisi saman 340 euroa vaikka omaan terveyteensä tai perheen yhteisiin harrastuksiin.

Erik Rissanen

bussia käyttävä autoilija

Lauttasaari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat