Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtorikoulutuksen määriä tarkasteltava kriittisesti

Työmarkkinat eivät ole vetäneet luonnontieteilijöitä samaan tahtiin kuin heitä valmistuu yliopistoista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tohtoriverkostoa käsitelleessä jutussa (HS Ura & työ 21.2.) puhuttiin tohtoreiden työllistymisongelmista ja kasvaneista tutkintomääristä. Jutussa kerrottiin tohtorityöttömyyden peräti kolminkertaistuneen vuosina 2006–2015.

Luonnontieteiden alalla tohtorikoulutuksen suorittaneiden biologien, biokemistien ja ympäristötieteilijöiden työttömyys on tällä ajanjaksolla 2,5-kertaistunut, kemian alan tohtoreiden työttömyys on yli kymmenkertaistunut. Lukumääräisesti eniten työttöminä on luonnontieteiden tohtoreita.

Luonnontieteellisten tohtorintutkintojen suhteellinen osuus on noin 10 prosenttia kaikista tohtorintutkinnoista, mutta työttömistä tohtoreista heidän osuutensa on 23 prosenttia.

Työmarkkinat eivät ole vetäneet luonnontieteilijöitä samaan tahtiin kuin heitä valmistuu yliopistoista. Yliopistoille tohtorikoulutus on hyvä rahasampo: se tuottaa sekä tutkinnon, julkaisuja että tuo usein myös ulkopuolista rahaa, kun jatko-opiskelija hakee itse oman rahoituksensa tai rahoitus myönnetään osana laajempaa tutkimusprojektia.

Osaksi tohtorikoulutuksen raju kasvu luonnontieteellisellä alalla selittyy maisterien työttömyydellä. Tohtorikoulutus tarjoaa monelle työttömälle bioalan tai kemian alan maisterille oman alan työtä ainakin neljäksi vuodeksi. Koulutusmääriä tulisi tarkastella alakohtaisesti ja kriittisesti sekä maisteri- että tohtoritutkintojen osalta.

Maija Arvonen

asiamies

Luonnontieteiden Akateemisten Liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat