Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vireä kylä tai kaupunginosa tarvitsee oman lähikoulun

Perusopetuksen keskittäminen suuriin yksiköihin ei turvaa oppimisen laatua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistoihin kohdennetut säästöt ovat herättäneet voimakkaan vastareaktion. Mutta kuka muistaa enää, mitä on tapahtunut perusopetukselle? Vuosina 1995–1997 perusopetuksen valtionosuuksista leikattiin noin kolmannes, kun samaan aikaan yliopistot, ammattikorkeakoulut ja aikuiskoulutus saivat lisää rahaa toimintaansa.

Mitä on tapahtunut 25 vuoden aikana? Peruskouluista yli puolet on lopetettu, mikä on suorastaan dramaattista. Koulujen lopettamisella haettiin säästöjä, mutta valtakunnalliset tilastot osoittavat, että niitä ei ole syntynyt: koulutuksen kustannukset ovat jopa nousseet neljänneksellä.

Missä viipyvät ”lapsivaikutusten” arvioinnit? Näyttää siltä, että mikään taho ei välitä esimerkiksi siitä, millainen on maaseudun lapsen koulupäivä. Koulumatkat voivat kestää odotusaikoineen yli sen, mitä Suomen laki sallii, eli kaksi ja puoli tuntia. Muissa EU-maissa se on tunti vähemmän.

Käytettävissä oleva aika on keskeinen oppimistuloksiin vaikuttava tekijä, mutta tässä suhteessa suomalaiset lapset ovat hyvin eriarvoisessa asemassa.

Onkin syytä kysyä, mitkä tekijät ovat Pisa-tulosten heikentymisen takana. Kun vielä ensimmäisissä Pisa-tutkimuksissa vuonna 2000 maaseudun tytöt olivat maailman parhaita lukijoita ja pojatkin menestyivät erittäin hyvin, viimeisimmät koko maata koskevat tutkimukset osoittavat tulosten heikentymisen sekä suorituserojen kasvamisen.

Kouluviranomaiset ja poliittiset päättäjät nukkuvat vieläkin ruususenunta, mutta nyt on syytä herätä. Koulujen lakkauttamisille on asetettava rajat. Vireä kylä tai kaupunginosa tarvitsee oman lähikoulun. Lasten vanhempien aktivoituminen on myönteinen signaali. Vanhempien sinnikkyyden, innostuksen sekä tuen varassa monet koulut ovat vielä säilyneet, mutta joissakin kunnissa heidän toimintaansa suorastaan vaikeutetaan.

Onko kunnalla varaa lakkauttaa koulu, jonka pedagogiikassa toteutuvat jo nyt tulevaisuuden taidot ja joka voisi toimia kokeilu- ja tutkimuskouluna sekä vastata vaikkapa opettajien täydennyskoulutuksesta?

Jokainen koulu on erilainen. Monimuotoisuus on rikkaus, ja se tulee hyväksyä koulutuspolitiikan yhdeksi kulmakiveksi. Se merkitsee sitä, että koulu on yhteisönsä näköinen ja avoin oppimis- ja toimintakeskus kaikille asukkaille. Miten muuten pysymme mukana globaalissa osaamisen ja oppimisen kilvassa sekä jatkuvassa muutoksessa?

Perusopetuksen keskittäminen suuriin yksiköihin ei turvaa oppimisen laatua. Ainakin alakouluikäinen tarvitsee oppimisympäristön, jossa toimivat turvalliset aikuiset ja jotka tuntevat hänet henkilökohtaisesti. Koulun läheisyys merkitsee myös sitä, että vanhemmilla on mahdollisuus osallistua koulun toimintaan ja tukea kasvatustyötä sekä lasten hyvinvointia.

Eira Korpinen

professori emerita, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat