Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenteessä on oltava vaihtoehtoja

Kaupunkiliikenne on erilaista kuin maaseutuliikenne.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Naapurikunnille tuntuu olevan yhteistä vaatimus, että pääsyä Helsingin keskustaan ei saa mitenkään rajata eikä vaikeuttaa. Helsinki ei myöskään saisi muuttua.

Kaupunkibulevardit näyttävät muodostuneen erityisen herkäksi aiheeksi.

Seudun kuntien yhdistämisestä aikoinaan keskusteltaessa käytettiin vasta-argumenttina Helsingin omia laajoja rakentamattomia alueita. Nyt sitten yhteisvoimin vastustetaan Helsingin rakentamista. Näin helsinkiläisenä näyttää pikemminkin, että naapurikunnat ovat täysin laiminlyöneet niin Helsingin kehityksen kuin kehityksen aiheuttamien liikennemuutosten ennakoinninkin ja syyttävät nyt hätäpäissään Helsinkiä liikenneongelmien ulkoistamisesta.

Naapurikuntien reaktioissa keskitytään erityisesti henkilöautoliikenteelle mahdollisesti aiheutuviin hankaluuksiin. Tämä lienee tyypillinen maaseutukuntien reaktio. Harvaan asutuilla alueilla henkilöautoliikenne onkin usein ylivoimaisen vaivatonta muihin vaihtoehtoihin verrattuna.

Kaupunkiliikenne on kuitenkin erilaista kuin maaseutuliikenne. Raskaasti liikennöidyt kaupunkiväylät ruuhkautuvat joka tapauksessa väistämättä, ja ovat jo ruuhkautuneet – aivan riippumatta kaupunkibulevardien toteuttamisesta. Liikenteen ja ihmisvirtojen sujuvuutta onkin haettava muualta kuin henkilöautoliikenteestä.

Tässä suhteessa raideliikenne on lupaava kokonaisuus. Pääkaupunkiseudun valmiit ja valmistumassa olevat nopeat raideratkaisut takaavat jo nyt vaivattomat yhteydet naapurikunnista Helsinkiin.

Espoolla on pian itse asiassa kaksikin raideyhteyttä, VR ja länsimetro, ja kolmatta (raidejokeri) ollaan jo suunnittelemassa hyvää vauhtia. Kysymys oikeastaan onkin vain siitä, miten uusien raiteiden vaikutusalueelle saataisiin käyttäjiä.

Kaikki eivät tietenkään koskaan käytä julkisia liikennevälineitä, ja henkilöautoliikenteellä riittää varmaan aina kannattajia, mutta me kaikki pärjäämme paremmin, kun käytettävissä on eri vaihtoehtoja.

Matti Perttilä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat