Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljylämmityksestä tulisi luopua

Suomen hallituksen tulisi sitoutua korottamaan kevyen polttoöljyn veroa vuosittain.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen tulisi seurata muiden Pohjoismaiden esimerkkiä ja kannustaa kotitalouksia luopumaan öljyn käytöstä talojen lämmityksessä. Ruotsi on viidentoista viime vuoden ajan systemaattisesti korottanut kevyen polttoöljyn verotusta vuosittain ja saanut kotitaloudet vaihtamaan öljyn ympäristöystävällisempiin lämmitysvaihtoehtoihin.

Hallitusohjelman mukainen, vuoden 2016 alussa voimaan tullut hiilidioksidiveron korotus nosti kevyen polttoöljyn valmisteveroja 18,74 sentistä litralta 21,4 senttiin litralta.

Korotus on oikeansuuntainen mutta riittämätön. Esimerkiksi Ruotsissa kevyen polttoöljyn valmisteverot ovat yhteensä 43,6 senttiä litralta eli yli kaksinkertaiset Suomeen verrattuna.

Suomessa on edelleen noin 190 000 öljylämmitteistä pientaloa, joiden lämmitykseen käytetään yhteensä 460 miljoonaa litraa lämmitysöljyä vuodessa. Pientalojen lisäksi öljyllä lämpenee myös suuri määrä julkisia rakennuksia.

Ruotsissa öljylämmitys on nykyään marginaalinen lämmitysmuoto, ja maa on tavoitteellisesti sitoutunut luopumaan fossiilisten polttoaineiden lämmityskäytöstä kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

Myös Suomen hallituksen tulisi asettaa tavoitteekseen kevyen polttoöljyn lämmityskäytöstä luopumisen ja selkeästi sitoutua korottamaan kevyen polttoöljyn veroa vuosittain. Hyvissä ajoin tiedossa olevat ja ennustettavat veronkorotukset kannustaisivat ihmisiä ja julkisyhteisöjä tekemään investointipäätöksiä lämmitysjärjestelmän vaihtamisesta.

Ilmastonmuutos on aikamme suurin haaste, eikä öljyn polttaminen vain lämmitystarkoituksessa kuulu nykypäivään. On tärkeää, että ohjaamme suomalaisia lämmitysjärjestelmän valinnassa suosimaan puhtaita, kotimaisia ja kestäviä ratkaisuja. Verotuksen ohjaava rooli tässä on merkittävä.

Hanna Halmeenpää

kansanedustaja (vihr), Kalajoki

Mikko Kiesiläinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat