Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläiset eivät syö lasten pöydästä

Jokainen sukupolvi ansaitsee omat eläkevaransa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marko Junkkari arvosteli (HS Merkintöjä 25.2.) kansalaisaloitettamme taitetun indeksin palauttamisesta palkkaindeksiksi.

Junkkari on oikeassa siinä, että keskeinen tavoite aloitteellamme on saada poliitikot puhumaan eläketurvamme perusasioista ja oikein luvuin.

Taidokkaasti keskustelu taitetusta indeksistä on käännetty sukupolvien väliseksi ristiriidaksi. Eivät eläkeläiset ole syömässä pikkulasten pöydästä. Jokainen sukupolvi ansaitsee omat eläkevaransa.

Ristiriita ei ole nuorten ja eläkeläisten välinen, vaan niiden, jotka haluavat yhä paisuttaa eläkerahastoja, ja niiden, jotka peräävät omia eläkesäästöjään. Nykyeläkeläiset eivät tähän mennessä ole saaneet rahastoista nettona euron euroa. Joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet.

Ekonomistit eivät Junkkarin mukaan näe ongelmaa siinä, että työeläke ei turvaa ansaittua tulotasoa. Kansaneläke on perusturvaa. Siinä käytetään kuluttajahintaindeksiä ja tasokorotuksin varmistetaan sen ostovoima elintason noustessa. Työeläkkeissä ei tehdä tasokorotuksia, koska palkkaindeksi turvaa sen ostovoiman. Kun palkkaindeksiä ei ole, eläkeläiset kokevat sen oikeusmurhaksi riippumatta siitä, mitä ekonomistit sanovat.

Junkkari arvosteli kantaamme siitä, että palkkaindeksin palauttaminen on kustannuksiltaan marginaalinen. Vuodessa palkkaindeksi maksaa 300 miljoonaa euroa. Eläkerahastojen tuotto oli vuonna 2014 (viimeisimmät tiedot) 11 920 miljoonaa euroa.

Junkkari viittasi Eläketurvakeskuksen laskelmiin, joiden mukaan palkkaindeksin pitkän aikavälin vaikutukset ovat merkittävät. Se on totta, mutta suhteutettuna rahastojen kumulatiiviseen kasvuun ne ovat silti marginaaliset. ETK:n oman laskelman mukaan palkkaindeksiä käytettäessä rahastot ovat kaksinkertaiset nykyiseen verrattuna vuonna 2050.

Nykyeläkeläiset eivät ole syömässä lasten pöydästä vaan tarjoavat heille ”ilmaisen” lounaan.

Junkkari vakuutti, että taitetun indeksin muutokselle ei ole edellytyksiä, ”ei nyt, eikä koskaan”. Vahva toteamus. Eläketurvakeskuksen laskelman mukaan taitettu indeksi kartuttaa yksityisen sektorin rahastot 1 520 miljardiin euroon vuonna 2080. Yhteensä rahastoissa olisi tuolloin varoja absurdit 2 410 miljardia euroa.

Voin vakuuttaa, että jos poliittiset päättäjät eivät tänä vuonna käytä järkeä käsitellessään kansalaisaloitettamme, ennen vuotta 2080 joku sitä käyttää.

Kimmo Kiljunen

tietokirjailija, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat