Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksikielisyyden ihannointi on ongelmallista

Kielivaatimusten avulla säädellään valtaa, rahaa tai oikeutta osallistua yhteisten asioiden hoitoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Miksi yksikielisyydestä halutaan niin jääräpäisesti pitää kiinni? Tuorein esimerkki on Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainosen ja toiminnanjohtaja Suvi Oinosen kirjoitus (HS Kulttuuri 23.2.), jossa he vastasivat Hanna- Leena Nissilän väitöskirjan uutisoinnin yhteydessä esitettyyn (HS 20.2.) kritiikkiin siitä, ettei Kirjailijaliitto hyväksy jäsenikseen Suomessa toimivia, muilla kielillä kuin suomeksi kirjoittavia kirjailijoita.

Kirjoituksessaan he vakuuttavat liiton haluavan edistää kaikenkielisten kirjailijoiden yhteistoimintaa. Varsinaisen jäsenyyden edellytyksenä on kuitenkin suomenkielinen julkaisutoiminta.

Kirjailijaliitto onnistuu esittämään linjansa luonnollisena ja ainoana mahdollisena, mikä ei sinänsä ole mitenkään erityistä. Esimerkiksi koululaitos ja monet kulttuurielämän instituutiot noudattavat useimmiten samanlaista yksikielistä ratkaisua.

Kirjallisuuden alallakin on erikseen suomenkieliset ja ruotsinkieliset kustantamot, osin erilliset kirjallisuuden traditiot – ja omat kirjailijaliitot suomen- ja ruotsinkielisille kirjailijoille.

Tällaisten ratkaisujen juuret ulottuvat kauas historiaan ja nationalistisiin ajatuksiin ”yhdestä kielestä ja yhdestä kansasta”. Kielten moninaisuus, kielten rinnakkaisuudet tai niiden sekoitukset saavat osakseen niukasti huomiota ja ennen kaikkea liian vähän arvostusta.

On haasteellista tunnistaa kieleen liittyviä syrjiviä rakenteita, kuten sitä, että kielivaatimusten avulla säädellään valtaa, rahaa tai oikeutta osallistua yhteisten asioiden hoitoon. Silti vanhojen valtarakenteiden tukemisen sijaan tarvitaan villejäkin visioita siitä, miten kielten moninaisuus voisi saada aiempaa enemmän tilaa niin yksittäisten ihmisten elämässä kuin yhteiskunnassa laajemmin.

Heidi Grönstrand

tutkija, Turun yliopisto

Kirjallisuuden monikielisyys nyky-Suomessa -hanke (Koneen Säätiö)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat