Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huoli perheenjäsenistä jarruttaa kotoutumista

Perheenyhdistämisen käynnistäminen voi olla jo nykyisin ylivoimaisen vaikeaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirkon perheneuvonta sai alkunsa toisen maailmansodan jälkimainingeissa, kun havaittiin, että monet avioliitot päättyivät eroon. Silloin pastori Matti Joensuu pani Aamulehteen ilmoituksen otsikolla ”Älkää ottako avioeroa”.

Nyt olemme toisenlaisen kansainvälisen kriisin vaikutuspiirissä. Viime vuonna turvapaikanhakijoiden määrä lähes kymmenkertaistui edellisvuodesta. Tässä joukossa on lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan.

Hallitus on puuttumassa kovalla kädellä lasten ja perheiden turvaan ja huolenpitoon. Meitä Helsingin seurakuntien perheneuvonnan työntekijöitä hämmästyttää, että kansainvälisten sopimusten edellyttämää suojelua tarvitsevista ihmisistä on tullut pelkkiä numeroita.

Työmme kautta saamme reaaliaikaista tietoa lasten, parien ja perheiden tilanteesta. Kuulemme myös, miten väkivalta ja väkivaltaisesti katkaistut tärkeät ihmissuhteet lisäävät ahdistusta ja vaikeuttavat arjessa selviämistä. Traumojen hoitaminen vaatii sekä inhimillisiä että taloudellisia resursseja. Elämään kuuluva turvan tarve ei koske vain meitä kantasuomalaisia. Tänne pyrkivät turvapaikanhakijat – lapset, nuoret, aikuiset ja ikäihmiset – etsivät nimenomaan turvaa.

Perheenyhdistämisen käynnistäminen voi olla jo nykyisin ylivoimaisen vaikeaa. Yhdistämistä hakevan on käynnistettävä se Suomen edustustossa ulkomailla. Vaatimus on sodan keskellä eläville ihmisille lähes ylivoimainen. Pitkät käsittelyprosessit heikentävät yksin tulleen nuoren mahdollisuutta saada vanhempansa Suomeen, sillä hänen on oltava alle 18-vuotias, kun päätös tehdään. Eivätkö suomalaisetkin nuoret tarvitse vanhempiaan vielä 18 vuotta täytettyään?

Kun hallituksen uusi esitys edellyttää, että perheenkokoajan on pystyttävä taloudellisesti huolehtimaan perheestään, perheenyhdistämisestä tulee lähes mahdotonta. Puolet suomalaisistakin jäisi tulorajan alapuolelle (HS 17.2.).

Turvallinen lapsuus edellyttää pysyviä ja ennustettavia aikuissuhteita. Nuori hakee pysyviä aikuissuhteita rohkaisemaan ja tuomaan tasapainoa elämään. Ikääntyvä kaipaa tukea ja turvaa tuovaa hoitoa hyvän arjen ylläpitämiseen.

Näitä perustarpeita tuskin kukaan kyseenalaistaa. Ne ovat tärkeitä meille suomalaisille. Samalla tavalla ne ovat tärkeitä myös turvapaikkaa hakeville.

Suomalaislasten äidin tai isän ikävä ei poikkea siitä ikävästä, jota yksin Suomeen tullut lapsi tuntee ikävöidessään äitiään tai isäänsä. Kun suomalaiset nuoret toivovat, että heidän vanhempansa näkisivät heidät ja antaisivat heille tunnustusta, he kantavat sisimmässään samoja toiveita turvapaikanhakijanuorten kanssa.

Perheen tuoma tuki on yksilölle suuri voimavara. Kun hallitus kamppailee resurssipulan kanssa, se samalla kasvattaa traumoista aiheutuvaa yhteiskunnallista laskua.

Perheitä koskevissa suunnitelmissaan hallitus on unohtanut perheeseen kätkeytyvän voimavaran. Perhe voi auttaa integroitumaan, mutta huoli perheenjäsenistä jarruttaa integroitumista.

Kirkon perheneuvonnan sodanjälkeinen slogan ”Älkää ottako avioeroa” voidaan hyvällä syyllä muuttaa muotoon ”Älkää erottako perheitä”. Nyt vain kohderyhmänä ovat suomalaisen yhteiskunnan valtaapitävät.

Veli Matti Helminen

johtava perheneuvoja

Saku Toiviainen

perheneuvoja

sekä Helsingin seurakuntien

perheneuvonnan 13 työntekijää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat