Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaasan lääni joutaa jäädä historiaan

Jos maakuntien määrää joudutaan vähentämään ja Keski-Pohjanmaa pitää liittää johonkin, läheisin maakunta on Pohjois-Pohjanmaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vaasan yliopiston aluetieteen professori Hannu Katajamäki (HS Vieraskynä 24.2.) toivoi kaavailtujen itsehallintoalueiden määrän karsimista liittämällä pieniä maakuntia muihin. Katajamäki otti esille Keski-Pohjanmaan ja esitti yhdeksi itsehallintoalueeksi vanhaa Vaasan lääniä, johon Keski-Pohjanmaan nykyinen hallinnollinen alue kuului.

Jos aluehallintouudistus rakentuu maakuntien pohjalle, se toivoakseni tähtää maakuntien kahden merkityksen toteutumiseen: ne olisivat alueellista suunnittelua ja kehittämistä varten muodostettuja kokonaisuuksia ja perusteltuja myös historiallisesti ja kulttuurisesti.

Tämä on vaikea tehtävä, koska olosuhteet maan eri osissa ovat kovin erilaiset. Houkutuksena on luoda pelkästään talous- ja hallinnollisia kokonaisuuksia ja unohtaa alueiden ominaispiirteet.

Nykyisen Keski-Pohjanmaan pienuus johtuu siitä, että Kustaa III:n vuonna 1775 itsevaltaisesti Oulun ja Vaasan puoliväliin vetämä lääninraja on halkaissut maakunnan kahtia. Läänien lakkauttamisen jälkeen raja on säilytetty, minkä vuoksi Keski-Pohjanmaan nimeä kantava kahden jokilaakson alue on viisi jokilaaksoa käsittävän kulttuurisen maakunnan eteläosa.

Vanhan lääninrajan kohdalla ei ole edelleenkään historiallista tai kulttuurista juopaa, vaan jyrkkä raja on Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan välissä. Vanhan Vaasan läänin palauttaminen merkitsisi puhtaasti hallinnollista ratkaisua, jolla palautettaisiin väkinäinen kokonaisuus. Maakuntien kulttuurihistoriallisesta mielekkyydestä olisi silloin luovuttu. Yhteiseksi asiaksi on esitetty pohjalaisuuden vaalimista, mutta kuvitteellisen heimon massapsyykeen samaistuminen on heikko pohja eikä taida kiinnostaa muita kuin osaa eteläpohjalaisista.

Jos maakuntien määrää joudutaan vähentämään ja Keski-Pohjanmaa pitää liittää johonkin, läheisin maakunta on Pohjois-Pohjanmaa. Liittämistä puoltaisi vahvasti myös se, että sillä tavalla yhdistettäisiin jaettu maakunta. Pohjoisen suuntaan keskipohjalaiset ovat jo yrittäneetkin.

Keski-Pohjanmaan pienuuden ongelma voitaisiin ratkaista myös siten, että Kustaa III rajanvetoineen lakaistaisiin lopullisesti historiaan ja kasvatettaisiin maakunta todelliseen kokoonsa. Tämä vaatisi valtakunnan ja alueen kuntien päättäjiltä vahvaa kulttuuristen näkökohtien painottamista.

Juhani Kellosalo

kirjailija, lääkäri

Ilmajoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat