Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aluepoliittiset intressit sivuun sotesta

Suuntana ovat nykymaakunnat, jotka eivät vastaa Suomen asukasrakenteen tulevaa kehittymistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistuksessa on havahduttu siihen, että 18 itsehallintoalueen ja 15 sote-alueen malli ei todennäköisesti täytä perustuslain vaatimuksia.

Viime vaalikaudella sote-uudistuksen valmistelua vietiin kaupunkiseutujen suuntaan unohtaen kokonaisuus. Nyt suuntana ovat vuoden 1994 aluekehityslainsäädännöllä perustetut nykymaakunnat, jotka eivät kuitenkaan vastaa Suomen asukasrakenteen tulevaa kehittymistä.

Ympärivuorokautinen laaja päivystys on 12 alueella. Selvityshenkilö Lauri Tarasti ehdottaa pelastuslaitoksia 12 alueelle, Manner-Suomessa on 12 vaalipiiriä ja – yllätys, yllätys – asiantuntijoiden selvä enemmistö haluaa 12 sote-aluetta. Alueiden määrästä päättämisen ei luulisi olevan vaikeaa, mutta hallitus näyttää saavan siitä vaikeaa.

Aluejakoja kannattaisi katsoa enemmän tulevaisuuden kuin menneen pohjalta. Sote-palvelujen järjestämisalue vaatii asiantuntijoiden mukaan yli 200 000 asukasta. Siihen yltää alle kymmenen hallituksen kaavailemaa itsehallintoaluetta.

Ongelmaa lisää, että useiden pienten alueiden väestömäärän ennustetaan edelleen laskevan. Uusimaa taas on erittäin selvästi muita suurempi ja kasvaa edelleen.

Pieniä kannattaisi yhdistää ja Uusimaa jakaa niin kuin Helsingin, Espoon ja Vantaan taholta on jo esitetty. Vaalipiirinä Uusimaa on jo jaettu kahtia, kun taas peräti 12 itsehallintoalueeksi kaavailtua aluetta on yhdistetty kahden tai kolmen alueen vaalipiireiksi.

Toivottavasti hallitus jättää aluepoliittiset intressit sivuun sote-uudistuksesta ja antaa enemmän arvoa asiantuntijoiden näkemyksille.

Raimo Sirén

kunnallisneuvos, Lempäälä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat