Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritysten tulee sitoutua yhteisiin periaatteisiin

Kun tässä onnistutaan, suomalaisyrityksillä on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä maamme rajojen ulkopuolella.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on viime päivinä pohdittu (Pääkirjoitus 19.2., Mielipide 20.2.), tuleeko kehitysyhteistyövaroilla tukea yksityistä sektoria, erityisesti suomalaisten yritysten kansainvälistymistä ja vientiä. Kuten kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) on todennut, kehitysyhteistyö ei yksin riitä poistamaan köyhyyttä, vaan lisäksi tarvitaan yksityisen sektorin toimijoita ja rahoitusta.

Samaan aikaan kun yritykset ovat tärkeitä toimijoita kehitysmaissa, meidän on huomioitava niiden toimintaan ja kehitykseen liittyviä riskitekijöitä. Haasteena on esimerkiksi, että kehitysmaihin suuntautuvat ulkomaiset investoinnit menevät nyt enimmäkseen korkeamman tulotason maihin. Sijoituksia on myös vaikeaa kohdistaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, vaikka kyseiset yritykset ovat suurimpia työllistäjiä.

Laadukkaan ja tuottavan yritystoiminnan tae ovat samat ja reilut pelisäännöt kaikille, mutta valitettavasti kansainvälinen sääntely laahaa tavoitteiden perässä. Jotta ulkomaiset investoinnit toisivat kehitysmaille hyvinvointia, esimerkiksi investointisopimusten pitää hyödyttää myös vastaanottavia maita, ei vain yrityksiä.

Myös verovälttely tulee saada kuriin: kehitysmaista pakenee lähes yhtä paljon pääomaa kuin maat vastaanottavat investointeina.

Suomella onkin mahdollisuus profiloitua veroparatiisien ja verovälttelyn torjumisessa. Tästä hyötyisivät sekä kehitysmaat että Suomi.

Uusi kehityspoliittinen selonteko linjaa, että kehitysyhteistyön päämäärä on äärimmäisen köyhyyden poistaminen, eriarvoisuuden vähentäminen ja ihmisarvoisen elämän turvaaminen.

Myös kehitysapua vastaanottavien yritysten tulee kurkottaa näihin tavoitteisiin. Siksi selonteon kirjaus yritysvastuusta on äärimmäisen tärkeä.

Kehitysyhteistyövaroja käyttävän yrityksen pitää sitoutua ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja ympäristönsuojeluun, vastuulliseen veronmaksuun ja tilivelvollisuuteen kehitysvaikutuksista.

Kun tässä onnistutaan, suomalaisyrityksillä on tärkeä rooli köyhyyden vähentämisessä ja kestävän kehityksen edistämisessä maamme rajojen ulkopuolella.

Timo Lappalainen

toiminnanjohtaja

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat