Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Caruna ei kikkaile prosenteilla

Valtioneuvoston antama hintamerkintäasetus velvoittaa kertomaan hinnan niin, että siihen on sisällytetty verot.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa (HS.fi 23.2.) kritisoitiin sähkönsiirtohintojen ilmoittamista verollisina.

Valtioneuvoston antama hintamerkintäasetus (VNA 553/2013) kuitenkin velvoittaa kertomaan hinnan niin, että siihen on sisällytetty verot. Verkkoyhtiön osalta tämä tarkoittaa arvonlisä- ja energiaveron sisällyttämistä hintaan. Ymmärrettävästi asiakkaat haluavat tietää kokonaishinnan veroineen, jolloin todellinen kustannus ja käteen jäävä raha ovat kuluttajan tiedossa.

Alalle kaivataan selkeyttä hintojen ilmoittamiseen. Hintamerkintäasetuksen johdonmukainen noudattaminen tai tarvittaessa uuden lain laatiminen olisi tervetullut muutos kirjavaan käytäntöön, joka nyt hämmentää kuluttajia.

HS:n jutussa kritisoitiin myös Carunan siirtymistä uusiin yö- ja päiväsähkön kellonaikoihin. Energiateollisuus ry on suositellut, että verkkoyhtiöt noudattaisivat asiasta annetun mittausasetuksen pääsääntöä yö- ja päiväjaottelusta, jotta asiakkaiden olisi helpompi vertailla sähkönmyyntituotteita. Asetuksessa määritellään edullisemman yösiirron alkamishetki.

Muutos koskee kahdeksaa prosenttia asiakkaistamme, koska suurimmalla osalla asiakkaista on käytössään yleissiirto, jossa hinta on sama vuorokaudenajasta riippumatta.

Muutos ei yksiselitteisesti merkitse sähkönsiirtolaskun suurenemista. Halvan yösiirron tunnit eivät siis automaattisesti vähene ja kalliin päiväsähkön lisäänny, kuten jutussa todettiin, vaan hyöty tai haitta riippuu aikaisemmasta aikajaotuksesta.

Osalla sähkönsiirron osuus sähkölaskusta laskee joitakin prosentteja aikajaksotuksen muutoksen seurauksena.

Ari Koponen

toimitusjohtaja

Caruna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat