Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyllä lämmittäviä ei tule ajaa ahdinkoon

Kansalaisia pitäisi auttaa vaihtamaan öljylämmitys parempaan energiaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr) ja Mikko Kiesiläinen haluaisivat kannustaa luopumaan öljylämmityksestä veroja korottamalla (HS Mielipide 27.2.). Ei voi kuin ihmetellä tällaista logiikkaa.

Mainittuja 190 000 öljylämmitteistä pientaloa asuttavat erittäin suurelta osin vähävaraiset eläkeläiset. Miten veronkorotus auttaisi heitä investoimaan vaikka maalämpöön? Eikö heidän ahdinkonsa vain pahenisi? Kaikki vaihtoehtoiset ratkaisut maksavat paljon. Pienin investointi on siirtyä suoraan sähkölämmitykseen, mutta sen käyttö on kallista.

Vihreät eivät tue mitään halpoja energiavaihtoehtoja, kuten ydinvoimaa. Eikä sekään ole halpaa, kun asiat tyritään niin kuin Olkiluodossa. Ennemmin sähkölämmitys tuli kieltää. Se on myös erittäin suuri riski huoltovarmuuden kannalta. Lähes kaikki vaihtoehtoisetkin energiamuodot tarvitsevat toimiakseen sähköä. Itselläni on kytkentä, jolla saan öljypolttimen ja kiertovesipumpun toimimaan aggregaatilla. Talo pysyy lämpimänä pitkänkin sähkökatkon ajan.

Kannatan ehdottomasti globaaleja toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta sitä ei saa tehdä ajamalla pieni vähemmistö ahdinkoon, vaan ennemminkin yhteiskunnan tuella. Vastaavasti kuin tuetaan tuulivoimaa, bioenergiaa ja muita kestävän kehityksen energiamuotoja, kansalaisia pitäisi auttaa vaihtamaan öljylämmitys parempaan energiaan.

Euroopan laajuisesti vaaditaan liikennepolttoaineisiin biokomponentteja tai jopa puhdasta biodieseliä. Moottorikäyttö vaatii polttoaineelta paljon ominaisuuksia, joita öljypoltin ei tarvitse. Eikö olisi järkevämpää käyttää näitä komponentteja kevyen polttoöljyn aineosana tai jopa sellaisenaan ja näin vähentää öljytuotteiden tuontia ja riippuvuutta niistä?

Aurinkopaneeleja markkinoidaan öljylämmityksen tueksi. Tämä onkin kohtuullisen helppoa, mutta on muistettava, että kennojen valmistus kuluttaa energiaa määrän, jonka tuottaminen itse aurinkokennolla vie useita vuosia. Vähän kuin hölmöläisten peiton jatkamista leikkaamalla pala toisesta päästä. Lisäksi valtaosa kennoista tuotetaan Kiinassa hiilienergialla.

Kari Melander

diplomi-insinööri

Raasepori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat