Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiemaksut voivat lisätä liikennettä Helsingin kantakaupungissa

Kantakaupungin kiertämisen Kehä I:n tai Kehä III:n kautta tulisi olla edullisempaa kuin kantakaupungin kautta ajaminen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkaupunkiseudulle suunnitellut tiemaksut lienevät tarkoitettu vähentämään liikennettä Helsingin kantakaupungissa. Ainakin minun ja vaimoni tapauksessa ne kuitenkin tulevat lisäämään kantakaupungin kautta ajamista.

Alkajaisiksi totean, että emme ole mitään himoautoilijoita: nytkin automme on seisomassa, koska tarvitsemme sitä välttämättä vain kesämökkimatkoihimme. Helsingin keskustaan pääsemme helposti bussilla, kunnes metro tuhoaa tämän helppouden.

Meillä on neljä Helsingin keskustan ulkopuolella sijaitsevaa paikkaa, joissa käymme säännöllisesti – kesällä, kun automme on käytössä, matkustamme autolla. Yksi on suvun mökki Lohjan järven rannalla. Sen osalta ei ole vaihtoehtoja: joudumme maksamaan 0,7 euroa (kaikki hinnat ovat ruuhka-ajan ulkopuolisia hintoja ja yhteen suuntaan), menimmepä sitten Länsiväylän tai Turun moottoritien kautta.

Toinen on oma mökkimme, joka sijaitsee Päijänteen rannalla. Tähän asti olemme ajaneet Lahden moottoritielle Kehä I:n kautta, mutta tämä tulisi maksamaan 1,1 euroa.

Jos taas ajamme kantakaupungin kautta, maksuksi tulisi 0,7 euroa.

Kolmas kohde on poikamme perhe Puistolassa. Sinnekin olemme ajaneet Kehä I:n kautta ja sitten radanvartta pitkin Malmin läpi pohjoiseen. Se tulisi maksamaan 0,8 euroa. Jos taas ajamme kantakaupungin kautta Tuusulan moottoritielle, maksuksi tulisi 0,4 euroa.

Neljäs kohde on tyttäremme, joka asuu Fallpakassa. Hänenkin luokseen olemme ajaneet Kehä I:n kautta, mikä maksaisi yhden euron. Jos taas ajamme kantakaupungin kautta Itäväylälle, maksuksi tulisi 0,4 euroa.

Lienee selvää, mitkä reitit valitsisimme.

Jos tiemaksujen tarkoitus on vähentää liikennettä Helsingin kantakaupungissa, tulisi kantakaupungin kiertämisen Kehä I:n tai Kehä III:n kautta olla taloudellisesti edullisempaa kuin kantakaupungin kautta ajaminen. Nyt tämä ei toteudu ainakaan meidän tapauksessamme.

Markku Syrjänen

professori emeritus

Lauttasaari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat