Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvun hedelmiä ei ole riittänyt kaikille

Yhdysvalloissa keskiluokalla on aihetta pelkoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Saska Saarikoski kirjoitti kolumnissaan (HS 28.2.), että köyhien rikastumista on Yhdysvalloissa odotettu 30 vuotta. Hänen mukaansa vaurastumista ei ole näkynyt, vaan keskiluokkakin on alkanut pelätä asemansa puolesta.

Onko väitteelle katetta? Sen voi tarkistaa Yhdysvaltain väestölaskentaviraston tilastoista. Kun kotitaloudet jaetaan tulotason mukaan viidenneksiin eli kvintiileihin, huomataan, että suurituloisimman kvintiilin keskimääräinen reaalitulo (inflaation vaikutus poistettu) on kasvanut 30 viime vuoden aikana 45 prosenttia. Suurituloisimman viiden prosentin reaalitulo on kasvanut vielä nopeammin: 67 prosenttia.

Pienituloisimpaan kvintiiliin kuuluvien kotitalouksien keskimääräinen reaalitulo on kasvanut samana aikana olemattomat kaksi prosenttia, eikä keskimmäisen kvintiilin reaalitulokaan ole noussut enempää kuin 12 prosenttia. Keskiluokalla on siis aihetta pelkoon. Samaan aikaan henkeä kohden laskettu reaalinen bruttokansantuote on kasvanut 69 prosenttia.

Vertailu osoittaa, etteivät talouskasvun hedelmät todellakaan ole jakautuneet tasaisesti. Se myös muistuttaa siitä, että henkeä kohden laskettu bruttokansantuote on kovin vajavainen kansalaisten elintason mittari.

Sakari Heikkinen

taloushistorian professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat