Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka kehittäisi robottiopaskoiran?

Robotti voisi hyödyttää myös muistisairaita.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa (13.2.) kerrottiin älylastenvaunuista, joiden perässä vanhemmat voivat hölkätä. HS uutisoi myös (16.2.) paikannustekniikan täsmentyneen jopa senttimetrien tarkkuuteen. Automaattiautojen kehittymisestä kerrotaan viikoittain.

Olen näkövammainen ja kulkenut opaskoiran kanssa noin kaksikymmentä vuotta. Yhdessä koiran kanssa olen käynyt työssä, asioinut, vienyt lasta hoitoon, lenkkeillyt, kokenut väsymätöntä kumppanuutta – mutta myös eksynyt, siivonnut kuraa, herännyt joka aamu kuuden aikoihin, jonottanut eläinlääkäriin ja päättänyt myös parhaan kaverini piikityspäivän. Nyt valjaissa on kymmenvuotias koirapappa, ja tiedän yhteisen ajan olevan vähissä. Tiedän, että vaikka saan tilalle peruskoulutetun koiran, kulkumme on sujuvaa vasta parin kolmen vuoden jälkeen.

Olenkin alkanut kaikesta koiran inhimillisyydestä ja ”jään murtamisen ominaisuuksista” huolimatta kaivata robottiopasta, joka oppisi reitit, osaisi kiertää yllättävätkin esteet, huomioisi yläesteet, veisi suojatien reunaan, löytäisi ovet ja vapaat istumapaikat, tottelisi käskyjä ”vasen” ja ”oikea” ja jonka voisi napata rappusissa käteen kuin vetomatkalaukun. Nykytekniikan uskoisin tähän pystyvän. Maksaakin robotti saisi, sillä opaskoirakaan ei ole ilmainen.

Meitä opaskoiran käyttäjiä on todella vähän, Suomessa runsaat 200. Ehkä käyttäjien vähyys on syy siihen, etten ole vielä kuullut edes kehitteillä olevasta robottioppaasta. Robotti voisi hyödyttää myös muistisairaita, sillä robotissa voisi olla ominaisuus, että tarvittaessa se toisi aina kotiin.

Tekniikan asiantuntijat, miettikää, olisiko tämä jo nyt mahdollista. Voisiko tässä olla yksi suomalainen innovaatio myös maailmalle vietäväksi?

Merja Heikkonen

Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat