Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen on valvottava metsästäjien etua

Direktiiviehdotus puuttuu lainkuuliaisten kansalaisten omistamiin rekisteröityihin aseisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 28.2.) kiinnitettiin aivan oikein huomiota niihin haittoihin, joita EU:n uusi tuliasedirektiivi aiheuttaa suomalaiselle metsästykselle. EU on kiristämässä aselakejaan Ranskan terrori-iskujen seurauksena. Direktiivi koskee yksityishenkilöiden omistamia aseita. Sotilasaseita direktiivi ei koske.

Terroristit Ranskassa käyttivät entisessä Jugoslaviassa valmistettuja, pimeiltä asemarkkinoilta hankittuja rynnäkkökivääreitä, jotka ovat sotilasaseita. Euroopan ongelma ovat pimeät asemarkkinat, joita rikolliset hyödyntävät.

Metsästäjien ja urheiluampujien aseet ovat laillisia, ja niistä jokaiseen on poliisiviranomaisen myöntämä lupa. Ne eivät myöskään ole automaattiaseita. Sarjatuliaseet on EU:ssa kielletty yksityishenkilöiltä.

Direktiiviehdotus puuttuu kuitenkin juuri lainkuuliaisten kansalaisten omistamiin rekisteröityihin aseisiin. Listalla ovat esimerkiksi nuorten oikeus omistaa metsästys- tai urheiluase, aselupien voimassaoloajat sekä tarvikkeiden postimyynti. EU ilmeisesti myös rakastaa pauketta, kun se haluaa rajoittaa voimakasta pamausta heikentävien äänenvaimentimien käyttöä.

Näyttää siltä, että EU:n silmissä nuori ampumahiihtäjä ja lintumetsästäjä ovat tulevia terroristeja.

Metsästystä harrastava komissaari Jyrki Katainen valitteli äskettäin julkisuudessa, että hänen on ollut vaikeaa ostaa verkosta metsästystarvikkeita. Komissio, jossa Katainen istuu, esittää nyt koko verkkokaupan kieltämistä.

Suomessa on Euroopan uusin aselaki, jonka viimeisin vaihe tuli voimaan viime joulukuun alussa. Toteutuessaan EU:n direktiivi kuitenkin heikentäisi aseturvallisuutta.

Sisäministeriössä on käynnistetty lakihanke, joka tähtää aselupabyrokratian vähentämiseen. Tarkoitus on digitalisoida aselupapäätökset, jolloin metsästäjät ja urheiluampujat voisivat saada lupansa nykyistä joustavammin.

Uudistuksen veronmaksajille tuottamat hyödyt lasketaan miljoonissa euroissa, samalla kun aseturvallisuus paranee.

Tämä järkevä uudistus on vaarassa vesittyä, jos EU:n tuliasedirektiivi menee läpi pahimmassa mahdollisessa muodossaan. Direktiivi onkin kuin suomalainen jätevesiasetus. Jotta Itämeri pelastuisi, määrätään Pihtiputaan mummo rakentamaan mökilleen jäteveden puhdistamo.

Suomen hallituksen ja Euroopan parlamentin jäsenten on syytä olla hereillä nyt, kun direktiiviehdotus on sekä neuvoston että parlamentin käsittelyssä. Toimenpiteet on kohdistettava laittoman asekaupan kitkemiseen, ei tavallisten kansalaisteen harrastustoiminnan estämiseen.

Metsästys on Suomessa laajojen kansalaispiirien harrastus. Maailman terveellisintä lähiruokaa, riistanlihaa, syödään yli miljoonassa kotitaloudessa. Ei ole samantekevää, miten metsästysasiat hoidetaan.

Lauri Kontro

puheenjohtaja

Suomen Metsästäjäliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat