Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanpuolustus on kunniallinen peruste lobata EU:ssa – reserviläisten pitää saada ampua unionin estelemättä

Ampumataidon ylläpito ja kehittäminen vaativat säännöllistä harjoittelua, jota Puolustusvoimat ei voi reservilleen tarjota, kirjoittaa Reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta / HS
Reserviläisjärjestöillä on viikoittain kymmeniä ampumaratavuoroja. Kuva on Helsingistä.
Reserviläisjärjestöillä on viikoittain kymmeniä ampumaratavuoroja. Kuva on Helsingistä. Kuva: Mika Ranta / HS

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (28.2.) otettiin kantaa Euroopan unionin asedirektiiviin.

Päinvastoin kuin pääkirjoituksessa annettiin ymmärtää vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa käytetään erittäin vähän valtion omistamia aseita. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseilla käytetään jonkin verran Puolustusvoimien aseita, mutta ylivoimaisesti suurin osa vapaaehtoisen maanpuolustuksen ammunnanharrastamisesta tapahtuu kansalaisten omilla aseilla ja omilla patruunoilla.

Suomalaisilla reserviläisjärjestöillä on eri puolilla maata viikoittain kymmeniä ampumaratavuoroja, joissa suuri osa ampumaharjoittelusta tapahtuu.

Syy laajaan omaehtoiseen ampumatoimintaan on yksinkertaisesti se, että ampumataidon ylläpito ja kehittäminen vaativat säännöllistä harjoittelua, jota Puolustusvoimat ei voi reservilleen tarjota.

Ampumataitoa voi toki harjoitella monentyyppisillä aseilla, ja niin reserviläiset tekevätkin, mutta harjoittelua tarvitaan erityisesti isokaliberisilla, itselataavilla kertatuliaseilla, koska ne ovat toiminnallisesti lähimpinä sodan ajan joukkojemme aseita.

Pääkirjoituksessa kehotettiin välttämään tahatonta mielikuvaa maan rajoja omilla puoliautomaattiaseilla puolustavista vapaaehtoisista.

Reserviläisten omaehtoisessa ampumaharrastuksen ylläpitämisessä ei ole tästä kysymys. Kyse on reserviläisten keskeisen sotilasosaamisen ylläpitämisestä. Tarvittaessa näitä taitoja sitten käyttävät Puolustusvoimien sodan ajan joukkoihin sijoitetut sotilaat, joista runsaat 95 prosenttia on meitä reserviläisiä.

Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa todettiin, että metsästys on kunniallinen peruste lobata asedirektiiviä EU:ssa.

Toivottavasti pääkirjoitustoimittaja ei tällä tarkoittanut, että Suomen puolustaminen ei olisi kunniallinen peruste saman asian lobbaamiselle.

Janne Kosonen

toiminnanjohtaja

Suomen Reserviupseeriliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat