Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tarvitaan ammattimetsästäjiä – liikkuisivat palkka-armeijan tavoin

Maakuntiin pitäisi perustaa palkka-armeijan kaltaiset, ammattimetsästäjistä koostuvat joukkueet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Kauko Varis
Hirvilaskenta Lieksan Viekinjärvellä kuvattuna helikopterista.
Hirvilaskenta Lieksan Viekinjärvellä kuvattuna helikopterista. Kuva: Kauko Varis

Metsästäjän nimikettä käytetään hyvin usein perusteettomasti. Koska jokaista lenkkeilijää ei kutsuta urheilijaksi, jokaista aseenkantajaakaan ei voida kutsua metsästäjäksi. Osittain samasta syystä.

Urheilijaksi tai metsästäjäksi tuleminen vaatii omistautumista. Se näkyy jo ruumiinrakenteessa. Runko on vahva, sillä liike on muovannut lihaksiston suoriutumaan.

On ymmärrettävää, että metsästäjät ovat pikku hiljaa katoamassa. Nykyaikaa leimaavat kiire ja velvollisuudet. Auto- ja asuntolainan maksaminen sitovat ansiotyöhön. Työ on poissa ajasta, joka pitäisi olla maastossa. Ja kun maastokäynnit rajoittuvat viikonlopuille ja ovat usein pikemminkin sosiaalinen tapahtuma, heikkenevät luontokokemus ja sen kokonaisuuden ymmärtäminen.

Näillä taustoilla ihmisen ei pitäisi kutsua itseään metsästäjäksi. Hänellä ei saisi olla valtuuksia antaa lausuntoja, joiden pohjalta eläinkantoja säädellään.

On koko metsästyskulttuurin perustuksia halventavaa, että huonoista elämäntavoista johtuvia kansantauteja sairastavat, moottoriajoneuvoilla majoille saapuvat miehet ovat yhteiskunnassamme oikeutettuja kantamaan metsästäjän nimikettä vain sen vuoksi, että käsissä oleva ase on kyllin tehokas tappaakseen etäältä.

Maakuntiin pitäisi perustaa useita palkka-armeijan kaltaisia ammattimetsästäjien joukkueita, jotka koottaisiin oikeudentuntoisista eränkäynnin valioyksilöistä. Nämä joukkueet hoitaisivat kaikki hirvenmetsästykseen ja muuhun kannanhoitoon liittyvät toimenpiteet.

Tuollaisen joukkueen käskynjaossa ei haisisi vanha viina, eikä kuuluisi tupakan korventamien keuhkojen ryvintää.

Jahdin motiivina eivät olisi subjektiiviset syyt, eikä innokkuus tai hätääntyminen olisi tunnetilana liipaisinta puristettaessa.

Tuollaisen joukkueen toimiessa eläimet saisivat nopean ja arvokkaan kuoleman. Ruhon ympärillä ei naurettaisi, eivätkä kameroiden salamavalot räiskyisi. Kun tehtävä olisi suoritettu, hiihdettäisiin takaisin tukikohtaan.

Jaakko Hyvönen

Sotkamo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat