Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoissa tiedetään henkilöstön arvo

Irtisanomisiin ei ole ryhdytty ennen eikä nyt kevyin perustein tai lyhytkatseisesti.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marjukka Liiten arvosteli (HS Merkintöjä 23.2.) yliopistoja työnantajina ja moitti niitä sivistyksen puutteesta.

Vastuullisesti vaikeita ratkaisuja tekevien toimijoiden arvosteleminen on helppoa, jopa tavanomaista. On toki muistettava, että yliopistoja on arvosteltu myös tehottomuudesta sekä vanhanaikaisuudesta. Mikä sitten on hyvä?

Yliopistojen rahoitusmallin muutos ja toimintaympäristön kehittyminen ovat jo aiemmin ohjanneet yliopistoja tuottavuuden ja ansaintalogiikan kehittämiseen. Yliopistojen aiempaa itsenäisempi asema on mahdollistanut toimenpiteet, ja hyvä niin.

Tällä hallituskaudella suomalaiseen koulutukseen kohdistuvat valtavat säästöt asettavat kuitenkin kaikki yliopistot tiukkaan paikkaan aiemmista toimenpiteistä riippumatta.

Yliopistojen vertailu toiminnan sopeuttamisen perusteella on kovin varomatonta. Kunkin yliopiston toimenpiteisiin vaikuttaa organisaation tilanne, joka muodostuu ennakoitavasta tulevaisuudesta ja siitä, millaisia toimenpiteitä on tehty aiemmin. Yliopistot eivät ole keskenään homogeeninen joukko, vaan ne ovat hyvin erilaisia rakenteeltaan ja historialtaan. Tämä seikka ei onneksi estä yliopistojen koko ajan kehittyvää muun muassa tuottavuutta parantavaa yhteistyötä.

Yliopistot jos mitkä ymmärtävät myös henkilöstönsä osaamisen merkityksen. Irtisanomisiin ei ole ryhdytty ennen eikä nyt kevyin perustein tai lyhytkatseisesti. Toimintaa sopeutettaessa tulee nähdä tulevaisuuteen. Henkilöstön asema muutoksessa voidaan huomioida paremmin ennakoimalla kuin äkillisesti reagoiden.

Koulutukseen suunnattu rahoitus tuskin kasvaa lähitulevaisuudessa. On myös selvää, että yliopistokohtaisilla ylijäämillä ei voida kattaa pysyviä rahoitusmuutoksia.

Vaikeassa tilanteessa on tärkeää katsoa tulevaisuuteen. Säästöt eivät saa estää strategista otetta. Yliopistot luovat vankkaa pohjaa maamme talouden nousulle. Tämän vuoksi on vastuullista varmistaa yliopistojen toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa, vaikka se vaatisi kipeitä päätöksiä. Vastuullisuus ei ole vastakohta sivistykselle.

Teemu Hassinen

toimitusjohtaja

Sivistystyönantajat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat