Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toipumisen määrittely ei ole helppoa

Toipumiseen, kuten sairastumiseenkin, vaikuttavat monet tekijät.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivuilla on keskusteltu syömishäiriöistä ja niistä toipumisesta. Yksi sitkeä ennakkoluulo on, että kerran sairastunut ei koskaan toipuisi kokonaan.

Toipumisen määrittely ei ole helppoa. Kun ulospäin näkyviä oireita (esimerkiksi alipaino ja ruokailukäyttäytyminen) ei enää ole havaittavissa, voivat läheiset – joskus hoitohenkilökuntakin – erehtyä ajattelemaan, että toipuminen on tapahtunut ja sairastunut voi jatkaa elämäänsä kuten ennenkin. Tässä vaiheessa toipumistyö on kuitenkin vielä selvästi kesken – sairauden aiheuttaneiden asioiden käsittely voi mielen tasolla alkaa kunnolla vasta sitten, kun akuutein sairausvaihe on selätetty.

Mielen tasolla työskennellessään sairastunut joutuu kohtaamaan itsensä, pelkonsa ja ahdistuksensa paljaaltaan, ja toisaalta myös tutustumaan omaan persoonaansa, vahvuuksiinsa ja voimavaroihinsa uudelleen. Joskus tässä vaiheessa tulee myös punninneeksi omaa arvomaailmaansa ja esimerkiksi koulutusalaansa. Toipumisprosessin ohella voidaan puhua siis myös kasvuprosessista.

Toipumiseen, kuten sairastumiseenkin, vaikuttavat monet tekijät.

Läheisten ihmisten apu konkreettisissa tilanteissa, asiantunteva hoito, vertaistuki ja mielekäs toiminta omassa arjessa auttavat varmasti.

Toipumista voi vaikeuttaa esimerkiksi pelko hallinnantunteen menettämisestä tai epäonnistumisesta. Myös mediaympäristön ärsykkeet liittyen jatkuvaan laihduttamiseen, painonhallintaan, muotidieetteihin tai ylipäätään täydellisen elämän suorittamiseen asettavat haasteita motivoituneimmallekin toipujalle.

Oleellisinta toipumisessa on kuitenkin sairastuneen oma kokemus: Luotanko omaan selviytymiseeni vaikeistakin tilanteista ilman oireilua? Onko minulla kestäviä, omaa hyvinvointiani tukevia keinoja käsitellä stressiä, epävarmuutta ja raskaita tunteita? Ja ennen kaikkea: Olenko itselleni lempeä ja armollinen? Annanko itseni tuntea kaikenlaisia tunteita ja elää ilman jatkuvaa suunnitelmallisuutta ja kontrollia?

Ritva Näräkkä

koordinaattori

Syömishäiriöliitto Syli ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat