Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opintotukimallin pitää kannustaa ripeään valmistumiseen

Opiskelija saisi tavoiteajassa valmistuessaan samat tuet kuin nykyisin, mutta opintoraha maksettaisiin vasta valmistuttua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa kritisoitiin suunnitelmia opintotuen lainapainotteisuuden lisäämiseksi (28.2.). Lainapainotteisuus voidaan kuitenkin toteuttaa opiskelumahdollisuuksien tasavertaisuutta vaarantamatta. Kirjoituksessa jäi myös täysin huomioimatta välttämättömyys nopeuttaa opintoaikoja ja varhentaa valmistumista.

Suomessa on käynnistetty joukko toimia korkeakouluopintoihin pääsyn sujuvoittamiseksi ja opintojen nopeuttamiseksi.

Esimerkiksi korkeakoulujen uudet rahoitusmallit kannustavat korkeakouluja huolehtimaan entistä huomattavasti paremmin opintojen sujuvuudesta, opintopistekarttumasta ja tutkintojen valmistumisesta. Vaikutukset eivät ole vielä täysin näkyvissä, mutta tehokkaampia kannusteita tarvitaan rinnalle.

Opintotuki on noin 900 miljoonan euron vuotuinen yhteiskunnallinen tulonsiirto opiskelijoille. Sen rakenteella ja määräytymisperusteilla on suuri ohjausvaikutus opiskelukäyttäytymiseen. Kannusteita valmistumiseen tavoiteajassa onkin pyritty lisäämään opintotukijärjestelmään esimerkiksi uuden opintolainahyvityksen avulla. Opintotukijärjestelmämme on uudistuksista huolimatta edelleen opintorahapainotteinen.

Lainapainotteisuutta on lisättävä siten, että osa lainasta muuttuu opintorahaksi valmistumisen jälkeen. Opintorahaa saisi jälkikäteen sitä enemmän, mitä lähempänä tavoiteaikaa valmistuu.

Opiskelija saisi tavoiteajassa valmistuessaan samat tuet kuin nykyisin, mutta opintoraha maksettaisiin vasta valmistuttua. Valtiolle muutos olisi kustannusneutraali edellyttäen, että kaikki valmistuisivat ajoissa.

Työurien pidentyessä valtiolle kertyisi satojen miljoonien eurojen säästöt. Jos kaikkien työurat pitenisivät vuodella, valtiontalouteen tulisi jopa kahden miljardin euron pelivara.

Vesa Rantahalvari

johtava asiantuntija

Marita Aho

asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat