Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotti tekee työsi tulevaisuudessa

Robotisaatio tuhoaa ja luo työpaikkoja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Digitalisaatio ja robotisaatio ovat työelämän iskusanoja, mutta mitä niillä oikein tarkoitetaan?

Lähes kaikkeen työhön kuuluu osana digitalisaatio. Tiedot sijaitsevat ja töitä tehdään pilvipalvelussa. Työntekijöiden määrä on vähentynyt samalla kun automaatio on lisääntynyt.

Robotisaatio tuhoaa ja luo työpaikkoja. Suunniteltu automaattimetro lopettaisi metronkuljettajan työn. Toisaalta robotisaatio voi tuoda teollisuutta takaisin, kun korkea tekninen taso vaatii erityisosaamista.

Todennäköisesti robotisaatio kuitenkin hävittää osan nykyisistä työpaikoista lopullisesti. Ihmisiä kuitenkin tarvitaan, esimerkiksi koneiden suunnitteluun ja ylläpitoon. Robotit eivät pysty kaikkeen tai ole siinä kovin hyviä. Arvoja ja luovuutta tarvitsevissa tehtävissä ihminen on korvaamaton.

Robotisaatio ei ole vain autoja kokoava teollisuusrobotti, vaan tietoverkkoja, palveluja ja näiden kokonaisuuksia. Monet tieteiselokuvien ideat ovat arkipäivää, kuten itsestään avautuvat ovet ja omistajan tunnistava, itsestään käynnistyvä auto. Kun ajat huoltoasemalle valikoidulle tankkauspisteelle, sinun tarvitsee vain suorittaa tankkaus ja rahat veloitetaan tililtäsi automaattisesti. Tämä on jo nykypäivää, lähtöisin suomalaisesta startupista. Maksatko jo ostoksesi itsepalvelukassalla?

Robotisaation sanotaan vertautuvan polttomoottorin keksimiseen tai internetiin. Sen yhteiskunnalliset vaikutukset ovat mullistavia. Se käännetään yhteiskunnan eduksi koulutuksella. It- ja digitaalisia taitoja tulee opettaa jokaisella koulutusasteella. Kyberturvallisuus ja tietoyhteiskunnan riskit ovat osa jokaisen elämää.

Liikenne- ja viestintäministeriössä työstetään Suomen robotisaatiostrategiaa. Modernina tieto- ja osaamisyhteiskuntana meidän on otettava digitalisaatio ja robotisaatio haltuun ja tehtävä niistä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tukijalkoja ja palvelijoita.

Muuttuvassa maailmassa me pärjäämme osaamisella ja mukautumiskyvyllä. Siihen nykyisen hallituksen koulutusleikkaukset osuvat juuri kipeimmin.

Jani Kykkänen

2. varapuheenjohtaja

Sosialidemokraattiset opiskelijat SONK ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat