Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opasrobotin kehittämisessä voisi olla ainesta suomalaiseen innovaatioon

Tarvittava teknologia on kehittynyt oleellisesti, ja mikä tärkeintä, komponenttien hinnat ovat laskeneet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Merja Heikkonen haastoi (HS Mielipide 29.2.) meidät robotiikan asiantuntijat miettimään robottikoiraa, joka korvaisi näkövammaisten opaskoiran ja mahdollisesti voisi palvella myös muistisairaita opastamalla tarvittaessa kotiovelle.

Ajatus ei ole aivan uusi. Jo 1980-luvun lopulla törmäsin Japanissa tällaiseen hankkeeseen, jonka eräs kollegani oli vienyt prototyyppiasteelle. Silloisella teknologialla hanke osoittautui kuitenkin kaupallisesti liian haastavaksi.

Eräs syy oli vaadittavan navigointijärjestelmän tarkkuus, joka saavutettiin tuolloin ainoastaan hyvin kalliilla inertiakomponenteilla. Myös robotin havainnointikyky, joka perustui pääosin ultraäänen käyttöön, ei pystynyt vastaamaan käytännön vaatimuksia.

Liikuntakyky ja kommunikointi käyttäjän kanssa sen sijaan onnistuttiin saamaan hyvälle tasolle. Hanke sai aikoinaan paljon julkisuutta ja voitti myös palkintoja Japanissa.

Tämän jälkeen vastaavaa hanketta on robotiikan tutkijapiireissä aika ajoin herätelty henkiin. Japanissa NSK-yhtiö on jatkanut kehitystyötä ja julkistanut äskettäin uuden opasrobotin prototyypin, joka pystyy liikkumaan neljällä jalalla myös portaissa samalla kun suorittaa tehtäväänsä.

Mutta kuten Merja Heikkonen totesi, hankkeet eivät ole johtaneet merkittävään tulokseen eli opasrobottien tuloon tuotteena niitä tarvitsevien ulottuville. Kaikki eivät myöskään emotionaalisista syistä voisi hyväksyä koiran korvaamista robotilla. Vastaaviin asioihin joudumme ottamaan kantaa, kun robotiikka tulee yhä enemmän osaksi jokapäiväistä elämäämme.

Verrattuna 1980-luvun tilanteeseen opasrobotin kehittämisessä tarvittava teknologia on kehittynyt oleellisesti muun muassa ict- ja lasertekniikoiden ansiosta. Mikä merkittävintä, tarvittavien komponenttien hinnat ovat laskeneet roimasti.

Opasrobotti voisikin olla toteutettavissa teknisesti toimivana tuotteena, jonka hinta sarjavalmisteisena voisi pysyä kohtuullisena. Kehityshankkeena se ei ole kuitenkaan helpoimmasta päästä, ja sen kehityskustannukset ovat todennäköisesti verraten korkeat riippuen niistä ominaisuuksista, joita siihen lopulta halutaan. Jos sovellusaluetta ja samalla asiakaskuntaa voidaan laajentaa näkövammaisten piirin ulkopuolelle, se helpottaa kehityshankkeen rahoitusta.

Meidän tulisi ottaa Merja Heikkosen heittämä pallo vastaan ja tutkia vakavasti, olisiko tämä yksi niistä innovaatioista, joita Suomi niin kipeästi kaipaa. Olen myös ryhtynyt toimenpiteisiin, että näin tapahtuisi.

Aarne Halme

professori emeritus, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat