Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä työyhteisö on kaikkien jäseniensä vastuulla

Ennennäkemätön muutoksen tahti taloudessa ja työelämässä on aiheuttanut stressiä, kiirettä ja turvattomuuden tunnetta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työpaikkakiusaamisessa, häirinnässä tai epäasiallisessa kohtelussa – millä nimellä asiaa haluaakin kutsua – on kyse vaikeasti käsiteltävästä ja rikkovasta työelämän ilmiöstä.

Tutkimusten mukaan työpaikkakiusaaminen on lamauttavampaa ja tuhoisampaa kuin kaikki muut työpaikkastressit yhteensä. Jopa viisi prosenttia työntekijöistä kokee edelleen työpaikkakiusaamista (HS Kaupunki 1.3.). Monet kiusaamisen uhrit kärsivät vastaavasta stressistä kuin mitä tunnetaan traumaattisen elämäntilanteen tai kokemuksen jälkeen.

Miksi työyhteisöissä kiusataan ja miksi se on lisääntynyt? Ennennäkemätön muutoksen tahti taloudessa ja työelämässä on aiheuttanut stressiä, kiirettä ja turvattomuuden tunnetta. Monimuotoisuus työpaikoilla on lisääntynyt nopeasti, mikä luo osaltaan alustaa kiusaamiselle.

Toistuvat organisaatioiden sopeuttamiset ovat vaikuttaneet työpaikkojen kulttuuriin ja myös usein esimiesten määrään. Yhdellä esimiehellä on yhä useampia työntekijöitä valvottavanaan ja huolehdittavanaan.

Lisäksi kaikissa organisaatioissa ei ole riittävän hyviä ja selkeitä normeja ja arvoja, jotka ehkäisisivät kiusaamista tehokkaasti.

Tutkijat esittävät, että erityisesti globaaleissa organisaatioissa on riski kiusaamisen lisääntymiselle, koska eri kulttuureista tulevilla esimiehillä on erilaiset käsitykset kiusaamisesta. Lisäksi häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen liittyvä lainsäädäntö ja normit vaihtelevat maittain.

Kiusaaminen aiheuttaa stressiä, mutta myös toisinpäin: stressi aiheuttaa kiusaamista. Muutos ja epävarmuus aiheuttavat henkistä stressiä. Stressin ja kiusaamisen yhteydestä tulee itseään ruokkiva negatiivinen kehä.

Työyhteisön kulttuuri sekä arvot ja normit luovat perustan sille, miten kiusaamiseen suhtaudutaan, kuinka hyväksyttävää se on ja miten kiusaamistapauksissa toimitaan. Esimiehet toimivat roolimalleina. Jos he kiusaavat tai edes suhtautuvat näkemäänsä kiusaamiseen välinpitämättömästi, se vaikuttaa yleiseen asenteeseen.

Toinen tärkeä ryhmä ovat muut, roolista riippumatta. Muiden käytös on keskeisessä roolissa kiusaamisen kehän kehittymisessä. He voivat hyväksyä kiusaamisen aktiivisesti tai passiivisesti tai osoittaa omalla toiminnallaan, ettei käytös ole sallittua.

Kiusaamista voi olla vaikea havaita, koska ihmiset kokevat erilaiset asiat häiritseviksi ja kiusaaviksi. Aivan varmasti on kuitenkin myös tapauksia, joissa kaikki tietävät kiusaamisesta, mutta kukaan ei puutu siihen. Hyvää kehitystä on, kun kiusaaminen otetaan puheeksi tai asiaa käsitellään työyhteisössä tai siitä valistetaan.

Hyvä ja häiriötön työyhteisö on kaikkien jäseniensä vastuulla, ei vain esimiesten tai henkilöstöhallinnon. Jokaisen pitää katsoa ympärilleen, suostua näkemään ja toimimaan.

Leena Helenius

henkilöstöjohtamisen aikuisopiskelija,

henkilöstöalan ammattilainen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat